Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νομοθετικών παρεμβάσεων που προωθούν τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομίας - Οικονομικών και Ανάπτυξης,είναι:
*Η εφαρμογή διάταξης, η οποία θα «φράζει» τον δρόμο της εξευτελιστικής τιμής εκποίησης ενός ακινήτου, που βγαίνει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό λόγω συσσωρευμένων χρεών του οφειλέτη προς την τράπεζα. Βάσει της ρύθμισης που προωθείται η τιμή στην οποία ένα ακίνητο θα βγαίνει στο «σφυρί» δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής τιμής, για όσες φορές κι΄ αν χρειασθεί να επαναληφθεί ο πλειστηριασμός. Η εν λόγω διάταξη έρχεται να κλείσει το «παράθυρο» που άφηνε ανοικτό υφιστάμενη νομοθεσία, επιτρέποντας έτσι στους επιτήδειους να «λυμαίνονται» ανενόχλητα το κατασχεμένο ακίνητο του δανειολήπτη. «Τέχνασμα» ευρέως γνωστό στο κύκλωμα των «κορακιών» που μέσα από αλλεπάλληλες ακυρώσεις των πλειστηριασμών κατάφερναν να αγοράζουν «κοψοχρονιά» διαμερίσματα, σπίτια αλλά και κάθε είδους ακίνηταυπερχρεωμένων δανειοληπτών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ο οφειλέτης - δανειολήπτης να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, το οποίο όμως είχε αγοράσει σε ιδιαίτερα υψηλές εμπορικές τιμές.
* Θα παρέχεται μία περίοδος χάρητος στους δανειολήπτες, προκειμένου να έρθουν σε ένα νέο διακανονισμό με την τράπεζα πριν η τελευταία προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου. Το χρονικό διάστημα που θα δίνεται στον δανειολήπτη - οφειλέτη προκειμένου να τακτοποιήσει τα μη αποπληρωμένα χρέη του προς την τράπεζα, θα φθάνει ακόμη και το 1 έτος. Αλλωστε όπως έχει παρατηρηθεί πολλοί δανειολήπτες προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου προχωρούν σε αναγκαστική πώληση της ακίνητης περιουσίας τους για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να τα πουλήσουν προτού τα χάσουν οριστικά σε πλειστηριασμούς. Περίπου 100.000 σπίτια πουλήθηκαν για να... σωθούν την τελευταία διετία.
*Η καθιέρωση κλίμακας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη δανειολήπτη. Με βάση αυτά τα κριτήρια θα γίνεται και ο νέος διακανονισμός των οφειλών. Μεταξύ των κριτηρίων που θα θεσπιστούν θα είναι: η μέχρι τώρα συμπεριφορά του οφειλέτη, ο λόγος για τον οποίο ζητείται η διευκόλυνση, άλλα δάνεια του οφειλέτη κλπ.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ανακοπή της «εφιαλτικής» αύξησης που σημειώνει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των πλειστηριασμών αλλά και των αναγκαστικών κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας, συνεπεία τηςοικονομικής στενότητας που βιώνουν λόγω ακρίβειας και υπερδανεισμού τα ελληνικά νοικοκυριά.
Οι εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της προσημείωσης των ακινήτων που σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών - Δανειοληπτών Ελλάδας το 2008 εκτιμάται ότι θα κλείσει με μία αύξηση κατά 50% των κατασχέσεων - πλειστηριασμών σε σχέση με τις 100.000 που έφθασαν το 2007, έχει εντείνει τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.
Και αυτό γιατί βλέπει το οριακό σημείο στο οποίο έχει φθάσει ο δανεισμός των νοικοκυριών στη χώρα μας, ενώ όλοι και περισσότεροι καταναλωτές δυσκολεύονται με την αποπληρωμή της δόσης του δανείου τους.
Η «θηλιά» του υπερδανεισμού που σφίγγει όλο και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά και η προβληματική κατάσταση στην εξυπηρέτηση των δανείωνεπιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες προχώρησαν το 2007 σε διαγραφές χρεών ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Τα ίδια στοιχεία κατέδειξαν επίσης και επιβράδυνση του ρυθμού εκταμίευσης των στεγαστικών δανείων τον τελευταίο μήνα του 2007. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός υποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, στο 21,4% από 22,6% τον Νοέμβριο και 23,4% τον Οκτώβριο, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2004).
Στην συγκράτηση του ρυθμού εκταμίευσης των δανείων συνέβαλε η αβεβαιότητα που υπάρχει έναντι της μελλοντικής κίνησης των επιτοκίων του ευρώ αλλά και η γενικότερη χρηματοπιστωτικ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr