Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το δίκτυο φυσικού αερίου φθάνει σήμερα στα 2.300 χιλιόμετρα καλύπτοντας τις ανάγκες 150.000 πολικατοικιών. Σε αυτό το νούμερο προστίθενται 330 βιομηχανικοί πελάτες και περίπου 4.000 επαγγελματίες.
Οι εισηγητές της πρότασης επιβολής ΕΦΚ και στο φυσικό αέριο προφασίζονται ακόμα ότι ανάλογη πολιτική εφαρμόζεται στην Ευρώπη και πως η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα κοινοτικά δεδομένα.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο δρόμος για την φορολόγηση του φυσικού αερίου ανοίγει από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία για την φορολογία της ενέργειας που υπαγορεύει την εξομοίωση του ΕΦΚ σε όλα τα κράτη μέλη στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία ο ΕΦΚ τίθεται αυτομάτως σε ισχύ μόλις η κατανάλωση του φυσικού αερίου αγγίξει το 15% της ενεργειακής ζήτησης σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχο τον οποίο είχε θέσει από πέρυσι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν εκτιμούσε ότι η αύξηση της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου θα έφθανε στο 16%.
Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβάλλουν ως καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της κατανάλωσης τόσο την αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης, με κύριο μοχλό τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και την αύξηση της οικιακής κατανάλωσης.
Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 10% έως 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά περίπου 40% σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, γεγονός που το κάνει άκρως ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων καυσίμων.
Η τιμή του φυσικού αερίου αναθεωρείται σε μηνιαία βάση και προκύπτει σε σχέση με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) του προηγούμενου μήνα. Η τελική τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου υπολογίζεται έτσι ώστε να είναι 20% οικονομικότερη από την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Σημαντικά είναι δε και τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται στα νοικοκυριά για την εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου. Μάλιστα το όριο της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής αυξήθηκε φέτος από τα 500 στα 700 ευρώ.
Για ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η φορολόγηση του φυσικού αερίου αποτελεί λύση ανάγκης για τον προϋπολογισμό, που δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, και παρά το γεγονός ότι η απαλλαγή του από τον ΕΦΚ «προστατεύεται» από σχετική διάταξη νόμου (σ.σ μηδενικός φόρος έως το 2010) -αν και εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.
Σε μια περίοδο όπου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «δοκιμάζεται» από την κρίση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο και τα μεγέθη της οικονομίας απειλούνται από την «κούρσα» των τιμών του μαύρου χρυσού, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να κρατήσει «όρθιο» τον προϋπολογισμό που δείχνει να γονατίζει στο σκέλος των εσόδων.
Προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού σχεδίου προϋπολογισμού από τον Ιούνιο που για πολλούς παράγοντες εκ της Καραγεώργης Σερβίας 10 παύει πια να αποτελεί ένα ευφάνταστο σενάριο και είναι πολύ κοντά με την πραγματικότητα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα λύτρωνε τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και κυρίως το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει γίνει στην πολιτική ηγεσία από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα ξεκινήσει σταδιακά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι καθολική, αφού υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης του σχεδίου διείσδυσης του στα ελληνικά νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η εφαρμογή ενός χαμηλού συντελεστή, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr