Πιο αναλυτικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει τα εξής:
«1. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρωτόκολλο του Κιότο και έχει αναλάβει να περιορίσει την αύξηση των ρύπων της στο 25% την περίοδο 2008 -2012 σε σχέση με το 1990. Για το σκοπό αυτό υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα.
Επισημαίνουμε ότι με τις τελευταίες απογραφές που έχουμε ήδη στείλει στον ΟΗΕ, η χώρα μας για το 2006 βρίσκεται στο +24,6%, δηλαδή εντός των ορίων του εθνικού στόχου. Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ από τον στόχο τους, όπως ενδεικτικά η Ισπανία που βρίσκεται στο + 49% όταν ο στόχος της είναι το +15% και η Ιταλία που βρίσκεται στο + 10% όταν ο στόχος της είναι το -6,5%.
2. Το προσωρινό καθεστώς "μη συμμόρφωσης" αφορά μία παράμετρο του Πρωτοκόλλου (τους ευέλικτους μηχανισμούς) και δεν έχει πρακτική επίπτωση για την χώρα σε αυτή τη φάση. Εξάλλου, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων δεν έχει συνδεθεί με το παγκόσμιο σύστημα.
3. Στα τέλη Απριλίου του 2007 ενημερωθήκαμε από τον ΟΗΕ ότι υπάρχουν λανθασμένοι υπολογισμοί στις απογραφές των εκπομπών περασμένων ετών. Ζητήσαμε από την ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είχε την ευθύνη, να απαντήσει στις παρατηρήσεις του ΟΗΕ. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ομάδα του Αστεροσκοπείου κρίθηκαν οριστικά ως μη ικανοποιητικές από τον ΟΗΕ στα τέλη Νοεμβρίου του 2007.
Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν ακόμα από την έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2007, είχε αρχίσει να σχεδιάζει ένα νέο σύστημα απογραφής εκπομπών και έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις για συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η υλοποίηση όλων αυτών ξεκίνησε αμέσως μετά την οριστική απάντηση του ΟΗΕ για το θέμα των λανθασμένων στοιχείων τον Νοέμβριο του 2007.
Η Ελλάδα από το περασμένο έτος έχει διορθώσει όλα τα λανθασμένα στοιχεία της ομάδας του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις απογραφές περασμένων ετών και σήμερα διαθέτει ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα απογραφής ρύπων που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Έχουμε ενισχύσει με ειδικό επιστημονικό προσωπικό την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου για την κλιματική αλλαγή και έχουμε προσλάβει ως Τεχνικό Σύμβουλο την Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ζιώμα.
Η επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής απεδείχθη με την έγκαιρη υποβολή όλων των τεχνικών εκθέσεων για το 2006 (έτος ν-2) στον ΟΗΕ.
Τους επόμενους μήνες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν τη χώρα για να δουν από κοντά το σύστημα απογραφής και μάλιστα ζητήσαμε η επίσκεψη αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
4. Χθες, το Γραφείο του κ. Δήμα με διαρροές έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα στείλει για το θέμα αυτό προειδοποιητική επιστολή. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτή η προαναγγελία. Θα ήταν λογικό, πιστεύουμε, ο κ. Δήμας να περιμένει την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την τελική τους απόφαση. Είμαστε, πάντως, έτοιμοι να απαντήσουμε αμέσως και να αποδείξουμε την επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής στην Ε.Ε.
Ας μην ονειρεύονται, λοιπόν, κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα.
5. Μέσα στο κλίμα των οργανωμένων επιθέσεων εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι πρωταγωνιστές αυτών των επιθέσεων γράφουν για συνεχείς παραπομπές της χώρας στην Ε.Ε. και για καταδίκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι:
Πρώτον. Επί των ημερών μας δεν υπάρχει ούτε μία καταδικαστική απόφαση που να συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Δεύτερον. Το 2004 παραλάβαμε 52 ανοικτές υποθέσεις με την Ε.Ε. και τις έχουμε μειώσει σε 30, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλάσιο αριθμό ανοικτών υποθέσεων με την Ε.Ε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr