Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

H συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ανήλθε στο 9,60% του ΑΕΠ για το έτος 2023 έναντι 9,12% του έτους 2022.
Ο ακόλουθος Πίνακας 1 εμφανίζει το ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης των δαπανών υγείας ως προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών 2010 (European System of Accounts - ESA 2010), για τα έτη 2019 έως 2023:
Tα στοιχεία των δαπανών υγείας παρουσιάζονται σύμφωνα με τη δομή των πινάκων της μεθοδολογίας ΣΛΥ 2011 και αφορούν στη:
▪ χρηματοδότηση των φορέων στους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υγείας (πλευρά της κατανάλωσης – HF x HP)
Εμφανίζεται η χρηματοδότηση που κατέβαλαν οι φορείς της εγχώριας οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση εκτός Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), ΟΚΑ, νοικοκυριά, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, λοιπές δαπάνες (Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί - ΜΚΟ, Εκκλησία κλπ.)) προς τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, ιατρούς, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, κλπ.).
▪ χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας ανά χρηματοδοτικό φορέα και ανά υγειονομική δραστηριότητα (πλευρά της ζήτησης – HF x HC)
Εμφανίζεται η χρηματοδότηση που κατέβαλαν οι φορείς της εγχώριας οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση εκτός ΟΚΑ, ΟΚΑ, νοικοκυριά, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και λοιπές δαπάνες (ΜΚΟ, Εκκλησία κλπ.)) ανά υγειονομική δραστηριότητα (ενδο-νοσοκομειακή θεραπεία, υπηρεσίες αποκατάστασης, μακροχρόνια φροντίδα, φαρμακευτικά και υγειονομικά προϊόντα κλπ
▪ κατεύθυνση της χρηματοδότησης για υγειονομικές δαπάνες ανά προμηθευτή υγείας και ανά υγειονομική δραστηριότητα (πλευρά της προσφοράς – HP x HC)
μφανίζεται η κατεύθυνση της χρηματοδότησης για υγειονομικές δαπάνες ανά προμηθευτή υγείας (νοσοκομεία, ιατροί, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ.) και ανά υγειονομική δραστηριότητα (ενδονοσοκομειακή θεραπεία, υπηρεσίες αποκατάστασης, μακροχρόνια φροντίδα κλπ.)
Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας (HF) παρουσίασε αύξηση κατά 7,6% το 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2022. Ειδικότερα, η δημόσια χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση κατά 5,7% το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ η ιδιωτική χρηματοδότηση παρουσίασε αύξηση 10,6% το έτος 2023 σε σχέση με το 2022.
Η συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε από 61,9% το έτος 2022 σε 60,9% το 2023. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας αυξήθηκε από 37,6% το έτος 2022 σε 38,6% το 2023.
Σημειώνεται ότι οι πίνακες του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) των ετών 2019-2023 καταρτίστηκαν βάσει των πρωτογενών δεδομένων που ελήφθησαν από τους αντίστοιχους χρηματοδοτικούς φορείς, λαμβάνοντας υπόψη (για τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης) την ενσωμάτωση των ροών των πληρωτέων υποχρεώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στη συλλογή και ταξινόμηση των πρωτογενών δεδομένων του ΣΛΥ στην Ελλάδα, καθώς και για τη συνοπτική έκθεση ποιότητας, οι χρήστες μπορούν να απευθύνονται στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις στο τέλος της ανακοίνωσης ή στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ.