Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Άγγελος Κωβαίος, ξεκινώντας από το ζήτημα της στάσης της Ευρώπης και της Ελλάδας απέναντι στις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων ανατροπών για την Ευρώπη και για εμάς», είπε αρχικά ο κ. Χαρδούβελης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η εφαρμογή των δασμών που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια ή ακόμη χειρότερα σε σημάδια ύφεσης, όπως αυτά που είχαν εκδηλωθεί τη δεκαετία του 1930, μέσω της ακραίας απομόνωσης των χωρών. «Η αντίδραση για την Ευρώπη θα είναι να έχουμε περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Ως προς το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και την προμήθεια οπλικών συστημάτων, ο κ. Ζανιάς εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: (α) να φτιαχτεί η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης και (β) να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη κυριαρχεί «μία αίσθηση του επείγοντος».
Ακόμη, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως οι αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης θα πρέπει να αυξηθούν, όχι, όμως, εις βάρος των κοινωνικών παροχών, αλλά με την αξιοποίηση πολιτικών που δεν κοστίζουν, όπως «το άνοιγμα της αγοράς», πράγμα που προτείνεται και στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι, όπως είπε. Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας εντός αυτού του πλαισίου και το πώς μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι εξαιτίας του ελληνικού χρέους, η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι δύσκολη.
Όσον αφορά το ζήτημα έκδοσης ευρωομολόγου, ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς μία διαφορετική διάρθρωση στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι «ο ηθικός κίνδυνος» που ενέχει μία τέτοια διαδικασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, στις περιορισμένες επενδύσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο εξωτερικό έλλειμμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε θετική τροχιά.
Αναφερόμενος στους κινδύνους που διατρέχει σήμερα η Ελλάδα, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι συγκρίσιμοι με αυτούς που προέβαλαν κατά την οικονομική κρίση, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε πάρει το δημοσιονομικό μας μάθημα» και το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη «θέμα ανταγωνιστικότητας» και προβάλει η ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες ή για «μετατροπή του μοντέλου προς την ψηφιακή οικονομία».
Ηλιάνα Χατζηδημητρίου