Ο κ. Τσάκαλος μιλώντας στην ΕΡΤnews για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι προβλέπεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και για αυτούς που αμείβονται με μπλοκάκι και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η μείωση κατά μία μονάδα περαιτέρω των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο καθώς και η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τονίζοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι: «Ότι όσο χτυπάμε τη φοροδιαφυγή να μειώνουμε τους φόρους. Επειδή το 2024 κάναμε αρκετά στο κομμάτι του περιορισμού της φοροδιαφυγής και λόγω της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, ανακοινώνουμε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις για το 2025, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε», συμπληρώνοντας ότι: «Από τον καινούργιο χρόνο αναμένεται σειρά από άλλες φοροελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τους γιατρούς, τους ένστολους, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και μικρότερες ενισχύσεις και παροχές».
Για την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης:
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε προτεραιότητα είναι η μείωση των άμεσων – κατά προτεραιότητα φόρων- τονίζοντας ότι : «Γίνονται έλεγχοι, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά για να μην υπάρχουν τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο ασφαλώς θα φτάσει η μείωση από την άμεση φορολόγηση παρά από την έμμεση φορολόγηση».
Σύμφωνα με τον κ. Τσάκαλο θα υπάρξει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μέχρι το 2027 αλλά όχι κατάργηση του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνοντας: «Η συζήτηση περί της κατάργησης του τεκμηρίου δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Είναι μέτρο που για πρώτη φορά βάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν παραπάνω φόρο από τους μισθωτούς εργαζόμενους τους και αποφέρει μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο που επιστρέφεται στην κοινωνία και δημιουργεί περισσότερες συνθήκες κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης».
Για τη διασύνδεση των POS
Όσον αφορά τη διασύνδεση των POS αλλά και τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών για μεγάλες προμήθειες από τις τράπεζες, ο κ. Τσάκαλος απάντησε: «Η διασύνδεση των POS, ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε και έχουμε 410.000 διασυνδέσεις μέσα σε οκτώ μήνες. Εγώ δεν την καταλαβαίνω την γκρίνια των επαγγελματιών σε σχέση με τις προμήθειες των POS, αν και έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα σε αυτό. Έχουμε μειώσει κατά 50% τις προμήθειες από POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ για παράδειγμα. Αν θέλουμε φθηνότερες προμήθειες στις συναλλαγές και απευθύνομαι στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτή τη στιγμή, ας αποδεχθούν συναλλαγές μέσω Iris, όπου οι προμήθειες είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προμήθειες των λοιπών».
Εντατικοί έλεγχοι από Δευτέρα στα Ταξί για το αυτοκόλλητο
Οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να προμηθεύονται το αυτοκόλλητο για δυνατότητα πληρωμής μέσω POS μέχρι αύριο αφού από Δευτέρα 4/11 ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι από το υπουργείο στα ταξί. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκαλο: «Εμείς δεν έχουμε καμία εκδικητική τάση απέναντι στους οδηγούς ταξί. Επειδή άκουσα προηγουμένως τον Πρόεδρο να λέει ότι στοχοποιήσουμε τους οδηγούς ταξί, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Αντιθέτως, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να εφαρμοστεί και σε αυτόν τον κλάδο όσο γίνεται περισσότερο η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Εάν δεν είχαμε τόσες πολλές καταγγελίες πολιτών και ξένων επισκεπτών ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μέσω POS, δεν θα ερχόμασταν. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο συνολικός τζίρος των ταξί είναι μισό δισ. και 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, άρα μόλις το 10% , το οποίο άλλοι κλάδοι έπιασαν πριν από 10 χρόνια. Τώρα η χρήση πλαστικού χρήματος ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής στην εστίαση σε άλλους κλάδους είναι πάνω από 50, 55 ή 60%».
Για την απευθείας απόδοση του ΦΠΑ στην ΑΑΔΕ
Ο κ. Τσάκαλος μίλησε και για την δυνατότητα στη διάρκεια της συναλλαγής, εκεί που πληρώνει ο πελάτης ένα ποσό για την αγορά ενός προϊόντος, να σπάει το ποσό αυτό και να πηγαίνει το καθαρό ποσό στον λογαριασμό του πωλητή και το υπόλοιπο ποσό αυτομάτως στον λογαριασμό της ΑΑΔΕ τονίζοντας ότι περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια συμπληρώνοντας: «Πρέπει να γίνει σημαντική και συστηματική διαβούλευση με την αγορά, να δούμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, τι γίνεται με την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται ενδεχομένως ένας επιχειρηματίας. Αν κόβετε τιμολόγιο κάθε τέλος του μήνα, πρέπει το τάδε σούπερ μάρκετ να αποδώσει το ΦΠΑ που έχει συλλέξει από την ΑΑΔΕ. Αυτό λοιπόν μπορεί να γίνει στην πηγή. Αυτή είναι η βασική ιδέα κυρίως για εξυπηρέτηση των ίδιων των επιχειρήσεων. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις το ζητούν ούτως ώστε να μην κάνουν περιοδικές δηλώσεις κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr