Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, που ήταν στο 2% και έδωσε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3%. Διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή του για το 2025 στο 2%, ενώ το 2029 προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ σε 1,3%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα κλείσει τη φετινή χρονιά με άνοδο 2,9% από 2,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2025 αναμένει άνοδο 2,1%, επίπεδα που θα διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια με ρυθμό 2% το 2029. Το εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται πως θα εξομαλυνθεί μόνο μερικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 5,3% το 2025 και στο 3,4% το 2029. Ακόμη προβλέπει βραδύτερη μείωση της ανεργίας στο 10,5% το 2024 και στο 10,1% το 2025.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται πολλαπλάσια αυτής της Ευρωζώνης, για την οποία το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος ως αποτέλεσμα των καλύτερων εξαγωγικών επιδόσεων, συγκεκριμένα στα αγαθά. Το 2025, η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,2%, βοηθούμενη από την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση.
Η αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ευρωζώνη αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση και η σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις. Όμως η αδύναμη πορεία της βιομηχανίας επιβαρύνει την ανάπτυξη για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Ωστόσο, ενώ η εγχώρια ζήτηση της Ιταλίας αναμένεται να ωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Γερμανία αντιμετωπίζει πίεση από τη δημοσιονομική εξυγίανση και από απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr