Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, 24 έργα ύψους 3 δις ευρώ, έχουν ήδη εγκριθεί και θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ από το 2008.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ανάδειξη της Ελλάδας σε επίκεντρο ανάπτυξης, στον τομέα των ΣΔΙΤ, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αναφερόμενος συνολικά στην οικονομική πολιτική της χώρας, ο ίδιος μίλησε για δημοσιονομική εξυγίανση, μείωση των φορολογικών συντελεστών, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των επενδύσεων και ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα.
ΣΔΙΤ στην Υγεία
«Μοναδική ευκαιρία» για την ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τις ΣΔΙΤ, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ανάγκη επιτάχυνσης αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα ότι «ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνυπάρχουν προς όφελος του πολίτη».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα προωθούμενα έργα στον τομέα της Υγείας, όπως το παιδιατρικό και το ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και τα νέα γενικά νοσοκομεία στην Πρέβεζα, την Κω και την ανατολική Αττική. Πρόκειται για έργα συνολικής έκτασης 162.000 τ.μ., χωρητικότητας 1560 κλινών και κόστους 1,5 δις ευρώ, μέσα από τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μεταφέροντας παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού, ο διευθύνων σύμβουλος της DTZ Hellas, Παναγιώτης Μίχαλος, υπογράμμισε ότι στη Μεγάλη Βρετανία, στην εικοσαετία μεταξύ 1987 και 2007, το 85% των πόρων του συστήματος υγείας αντιστοιχεί σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Οι ΣΔΙΤ στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των ελληνικών σχολείων τόνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τις ΣΔΙΤ.
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην άμεση δρομολόγηση κατασκευής 1.233 βιοκλιματικών και οικολογικών σχολείων, καθώς και τη σημασία τους για το περιβάλλον. Τα έργα σχολικής στέγης που εντάσσονται στο νέο πενταετές πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ. για την περίοδο 2008 2012 υπολογίζεται να φτάσουν τα 1,7 δις ευρώ, από τα οποία 400 εκ. ευρώ αφορούν έργα μέσω ΣΔΙΤ.
Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, «βασικοί μας άξονες είναι, μεταξύ άλλων, η εξάλειψη της διπλοβάρδιας και η απομάκρυνση του αμιάντου από όλα τα σχολικά κτίρια. Χρησιμοποιώντας τις ΣΔΙΤ εξασφαλίζουμε την απαραίτητη επάρκεια πόρων. Σε καμία περίπτωση όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αναιρεί ούτε υποκαθιστά τον πρωταρχικό ρόλο του Κράτους. Η αρμοδιότητα των Ιδιωτών περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κατασκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων έργων».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Σ.Κ, Παναγιώτης Παταργιάς, τόνισε πως «δεν αρκούν τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι 4.284 σχολεία έχουν κατασκευαστεί πριν το 1968.
Για την έλλειψη υποδομών στο χώρο της Δικαιοσύνης και τη συμβολή των ΣΔΙΤ στην κατασκευή δικαστικών Μεγάρων και φυλακών μίλησε ο δικηγόρος της «Θέμις Κατασκευαστική», Ελευθέριος Ελευθερίου. «Οι ΣΔΙΤ είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για έργα ιδίως στην περιφέρεια», δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr