Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν το εκπρόθεσµο ποσό, όσο κι αν είναι αυτό, έως τις 31 Μαΐου. Ουσιαστικά η αναβίωση των ρυθμίσεων οδηγεί τον οφειλέτη στο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να καταβάλει όλες οι χρωστούμενες δόσεις από τότε που χάθηκε ο διακανονισμός.
Οι παλιές ρυθμίσεις θα ανοίξουν ξανά υπό προϋποθέσεις μόλις ψηφιστεί την Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Επί της ουσίας όμως η αναβίωση αφορά όσους είχαν κάνει διακανονισμό και τον έχασαν.
Εάν μάλιστα η εφορία κράτησε η κατάσχεσε χρήματα ενώ η ρύθμιση είχε ήδη χαθεί ή εάν ο φορολογούμενος πλήρωσε κάποιες δόσεις οικειωθελώς, εν τω μεταξύ, ή δεσμεύτηκαν ποσά δικά του από τις οφειλόμενες επιστροφές, τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν για να καλύψουν τις δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 87 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι τα ποσά θα πιστωθούν κατά προτεραιότητα σε ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που χορηγήθηκαν στους οφειλέτες βάσει νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Αν, μετά την πίστωση των ποσών αυτών, επέλθει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αυτών, οι οφειλέτες θα επανεντάσσονται στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις. Αν δεν επέλθει ολοσχερής εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων και εξακολουθούν να μην πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αυτών, τότε θα βεβαιώνεται η απώλεια των ρυθμίσεων.
Επίσης το σχέδιο νόµου προβλέπει ελαστικοποίηση των κανόνων απένταξης από ρύθµιση επειδή ο οφειλέτης δεν υπέβαλε εµπρόθεσµα δήλωση εισοδήµατος ή ΦΠΑ, ή επειδή δηµιούργησε νέες ληξιπρόθεσµες οφειλές. Πλέον θα έχει τρεις έως πέντε µήνες περιθώριο πριν τεθεί εκτός ρύθµισης
Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Ειδικότερα, με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση:
- Για την περίπτωση απώλειας λόγω μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΦΠΑ κλπ κατά τη διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων προβλέπεται, για τους οφειλέτες των περιπτώσεων αυτών, χρονικό περιθώριο εκπρόθεσμης υποβολής των μη υποβληθεισών δηλώσεων έως τις 31 Μαϊου 2024, εφόσον οι προθεσμίες υποβολής των συγκεκριμένων (μη υποβληθεισών) δηλώσεων έληξαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ή χρονικό περιθώριο εκπρόθεσμης υποβολής των μη υποβληθεισών δηλώσεων έως και τρεις μήνες, εφόσον οι προθεσμίες υποβολής έληξαν μετά την 31η-12-2023.
- Σε περιπτώσεις απώλειας ρύθμισης, λόγω αρρύθμιστων νέων οφειλών, που προέκυψαν αφού εντάχθηκαν στις πάγιες ρυθμίσεις, δίνεται περιθώριο τριών μηνών για εξόφληση ή νόμιμη τακτοποίηση των νέων εκκρεμών οφειλών. Το περιθώριο αυτό όμως ισχύει μόνο για τις νέες οφειλές των οποίων η κανονική προθεσμία εξόφλησης ή τακτοποίησης εξέπνευσε εντός του 2024. Εφόσον οι οφειλέτες αυτής της περίπτωση εξοφλήσουν ολοσχερώς τις νέες οφειλές τους εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους ή τις τακτοποιήσουν με νέα ρύθμιση εντός τριμήνου από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους θα αποκτήσουν το δικαίωμα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που απώλεσαν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr