Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Συγκεκριμένα, οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:
Καλαμάρια 10 ευρώ
Χταπόδι 17-21 ευρώ
Ανάμεικτα θαλασσινά 9-11 ευρώ
Σουπιές 10 -14 ευρώ
Σαρακοστιανά
Χαλβάς 5,5 - 8 ευρώ
Ταραμοσαλάτα 9 - 12 ευρώ
Μελιτζανοσαλάτα 5,5 - 7 ευρώ
Ελιές 4,5 - 6 ευρώ
Στη Βαρβάκειο, τα θαλασσινά στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, ενώ κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Για παράδειγμα, οι γαρίδες μεσαίου μεγέθους πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό. Ενδεχομένως με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται η τιμή της λαγάνας με την τιμή του παραδοσιακού εδέσματος να διαμορφώνεται, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.
Παρατηρούμε λοιπόν, πως οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ελαιόλαδου όπου έφτασε το 63,7%.
Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής». Προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση κατά την περίοδο της Σαρακοστής και συγκεκριμένα: ο χαλβάς, οι νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.
Ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας στον Πειραιά, κ. Νίκος Κατσιώτης μίλησε στο MEGA για τις τιμές των ψαριών και των θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής.
«Εδώ όταν έχουμε πολλά ψάρια οι τιμές είναι «τζάμπα», όταν έχουμε λίγα ψάρια, οι τιμές είναι υψηλές. Για σήμερα μπορεί ο κόσμος να πάει στα ιχθυοπωλεία και να αγοράσει μαριδάκι και γόπα γιατί σήμερα είναι τα πιο φθηνά. Να μην κυνηγάμε τα ψάρια όταν είναι ακριβά, να απολαμβάνουμε το ψαράκι με λογική, καλή παρέα και το…τσιπουράκι μας», είπε αρχικά.
«Οι παραγωγοί έχουν πάρει πάνω τους όλο το κόστος, και λέμε για τα ψάρια και όχι τα σαρακοστιανά που θα ξεκινήσουν να έχουν ζήτηση. Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές πχ ο γαύρος την μία βδομάδα να είναι 4 ευρώ/κιλό, ενώ την άλλη μπορεί να είναι 7 ευρώ/κιλό. Τα ψάρια μας τιμές εδώ είναι αυτή που σας λέω, δεν γνωρίζω έξω. Να υπενθυμίσουμε πως είναι μόνο για επαγγελματίες η Ιχθυόσκαλα για να τα πουλήσουν. Είμαστε κάθε μέρα 1.400 άτομα και είμαστε σε ετοιμότητα να προμηθεύσουμε όλη την αττική με ψάρι», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιώτης.
Ο κ. Αντώνης Βαλτετσιώτης, υπεύθυνος κρεοπωλείου μίλησε για τις τιμές.
«Εξυπηρετήσαμε κοντά στις 2.000 κόσμου ανήμερα της Τσικνοπέμπτης. Έφυγε το αρνί περισσότερο, παϊδάκια, χεράκια, σουβλάκια επίσης χοιρινά και κοτόπουλου. Υπήρχε μια αύξηση της τελευταίας στιγμής στο αρνί, όπως συμβαίνει Τσικνοπέμπτη και Πάσχα. Στα άλλα δεν υπήρχε αύξηση, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε αρχικά.
Είναι αρκετά νωρίς για το Πάσχα, γιατί δεν ξέρουμε την ποσότητα που θα έχουμε», σχολίασε ο κ. Βαλτετσιώτης.
Αναμένεται όμως, πως θα κινηθεί γύρω 15-17 ευρώ το κιλό.