Πλασματικές χαρακτήρισε τις έως τώρα εκπτώσεις σε πολλά προϊόντα, σημειώνοντας πως «πλέον από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι προμηθευτές αλλά και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να συναγωνιστούν με αντικείμενο πρωτίστως την τιμή και όχι το μέγεθος της έκπτωσης».
Όσον αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επισήμανε στην ΕΡΤ πως με τα καλύτερα ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας που υπάρχουν οι έλεγχοι στην αγορά «μπορεί να γίνουν σε μερικά λεπτά. Είναι μαζικοί, είναι εκτεταμένοι, είναι παντού» ενώ τόνισε πως τα πρόστιμα θα είναι αυστηρότατα και θα φτάνουν αυτή τη φορά μέχρι το ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είναι οι προμηθευτές, οι οποίοι στην πραγματικότητα πιέστηκαν από τη νομοθεσία να μειώσουν τις τιμές και κυρίως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις σε κατηγορίες προϊόντων όπως προϊόντα προσωπικής υγιεινής, προϊόντα καθαριότητας, όπως και βρεφικές πάνες, όπου οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς στη χώρα μας» ανέφερε.
Όπως εξήγησε «σκοπός δηλαδή του μέτρου όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι να μειωθούν οι τιμές και οι εκπτώσεις και προσφορές μεταξύ λιανοπωλητή – χονδρεμπόρων να περάσουν απ ευθείας στον καταναλωτή. Γιατί κάπου εκεί, όταν είχαμε εκπτώσεις από τον χονδρέμπορο στο λιανεμπόριο, χανόταν κάπου το νήμα των τιμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωτερικές αμοιβές στο σύστημα, οι οποίες δεν έφταναν ποτέ στον καταναλωτή ως εκπτώσεις.
Πλέον ο συναγωνισμός πρωτίστως στην τιμή και όχι στο μέγεθος της έκπτωσης
Όταν του επισημάνθηκε πως «βλέπουμε σε πολλά προϊόντα καταρχήν να έχει μειωθεί η αρχική τιμή, αλλά να έχει μειωθεί και το ύψος της έκπτωσης απάντησε πως «Ήταν μια πλασματική έκπτωση που είχε ως σκοπό να προσελκύσει τον καταναλωτή σε ένα προϊόν που κατά τα άλλα ήταν ακριβό. Πλέον, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι προμηθευτές αλλά και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να συναγωνιστούν με αντικείμενο πρωτίστως την τιμή και όχι το μέγεθος της έκπτωσης. Αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση στις τιμές και τις αρχικές και σε αυτές μετά από έκπτωση. Οι επιχειρήσεις για να μην χάσουν το μερίδιο στην αγορά. όλες οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να χάσουν μερίδια αγοράς, άρα θα αρχίσουν να έχουν σημαντική εκπτωτική προσπάθεια. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ειλικρινή εκπτωτική προσπάθεια και όχι πλασματική όπως ήταν στο παρελθόν».
Όπως εκτίμησε «με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν θα ξαναδούμε αυτό που βλέπαμε για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, ακριβές τιμές σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που δε δικαιολογούνται. Ακριβώς επειδή είχαμε αυτό τη μορφή μάρκετινγκ που ακολουθούσαν πολλές επιχειρήσεις, με τις πολύ υψηλές πλασματικές όμως εκπτώσεις, οι οποίες δεν επέτρεπαν στον καταναλωτή να καταλάβουν ότι το αγαθό αυτό είναι ακριβό και θα πρέπει να πάνε σε κάτι εναλλακτικό, δηλαδή το ακριβό αγαθό αυτό πλασάρονται ως κάτι, ως μεγάλη ευκαιρία, ως πολύ μεγάλη έκπτωση και άρα καταναλωτής πολλές φορές επέλεγε αυτό έναντι κάποιου άλλου».
Για το κομμάτι της συσκευασίας των προϊόντων στο ράφι που ξαφνικά άρχισαν να μειώνονται ήταν ξεκάθαρος «Περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας οτι απαγορεύεται η πρακτική μείωσης της ποσότητας συσκευασίας. Εάν κάποιος κάνει αυτή την πρακτική λογίζεται ως αύξηση τιμής και άρα απαγορεύονται οι προωθητικές ενέργειες».
Μεσοσταθμική μείωση τιμών 16-17% – Δεν μπορεί να απορροφηθεί συνολικά η ακρίβεια
Μεσοσταθμικά έχουμε μείωση στις τιμές 16% έως 17%, ωστόσο δεν μπορεί να απορροφηθεί συνολικά η ακρίβεια σημείωσε
Όσον αφορά στους ελέγχους επισήμανε «κανένα μέτρο δεν έχει σημασία εάν δεν υπάρχει ελεγκτική διαδικασία που να περιφρουρεί την τήρηση του μέτρου» και τόνισε πως οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και έντονοι και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρότατα και θα φτάνουν αυτή τη φορά μέχρι το ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Για τις ελλείψεις σε προσωπικό για τους ελέγχους σημείωσε πως αυτό που έχουμε τα τελευταία χρόνια για τους ελέγχους στην αγορά είναι ότι έχουμε πέρα από περισσότερο κόσμο που είναι αντικειμενικό και καλύτερα ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας, τα οποία μπορούν να κάνουν μαζικούς ελέγχους, που ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κάνει σε δεκαετίες.
Μπορεί να γίνουν σε μερικά λεπτά. Είναι μαζικοί, είναι εκτεταμένοι, είναι παντού.
Όπως εξήγησε όταν μιλάμε για μειώσεις σε περισσότερα από 4.000 βασικά προϊόντα, εννοούμε μείωση σε 4.000 διαφορετικά barcode. Οπότε στην ουσία είναι πάρα πολλά τα προϊόντα. Αυτοί οι 4.000 κωδικοί στην πράξη αφορούν στο σύνολο των προϊόντων τα οποία πωλούνται από τις μεγάλες λιανικές λιανικές αγορές, τα super market.
«Δεν αποκλείεται η επέκταση του μέτρου» ανέφερε, «αφού συνυπολογίσουμε τι σημαίνουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε για τις επιχειρήσεις».
Για το καλάθι της Σαρακοστής που κάνει πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου ανέφερε πως θα περιλαμβάνει ό,τι και πέρυσι. Στα θαλασσινά θα πρέπει να συμπεριλάβουν περισσότερα από ένα είδος που υπήρχε πέρυσι. Όλοι οι χαλβάδες θα είναι στο σαρακοστιανό καλάθι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr