Η παγκόσμια οικονομία ολισθαίνει προς ένα soft landing μετά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σκληρής δράσης των υψηλών επιτοκίων με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη για το 2024, το ΔΝΤ ανέφερε ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας- κατέγραψαν υψηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις το 2023 και εξεπλάγη από την ανθεκτικότητα που επέδειξαν.
Ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ δήλωσε: «Τα “σύννεφα” αρχίζουν να διαλύονται. Η παγκόσμια οικονομία ξεκινά την τελική της κάθοδο προς μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται».
Ανακοινώνοντας λεπτομέρειες για το ενδιάμεσο World Economic Outlook (WEO), ο Gourinchas είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,1% τόσο το 2023 όσο και το 2024, με ανοδικές αναθεωρήσεις 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο ρυθμός επέκτασης -που συγκρίνεται με το μέσο όρο 3,8% τη δεκαετία του 2010- παρέμεινε αργός και υπάρχει κίνδυνος αναταράξεων στο μέλλον.
{https://twitter.com/IMFNews/status/1752323276070867452}
Το ΔΝΤ είπε ότι η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης έχει υποχωρήσει και τα ρίσκα για τις προβλέψεις του ήταν ισορροπημένα. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη εάν ο υποχωρητικός πληθωρισμός επέτρεπε βαθύτερες περικοπές στα επιτόκια, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις ενίσχυαν τις δημόσιες δαπάνες ή αν η τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυε την παραγωγικότητα.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί επίμονα υψηλός δείχνει ότι οι επενδυτές ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι για την κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες φέτος.
Ο Gourinchas είπε ότι έμεινε ιδιαίτερα έκπληκτος από τη ραγδαία βελτίωση στην πλευρά της προσφοράς της παγκόσμιας οικονομίας, ξεχωρίζοντας τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι κεντρικές τράπεζες «πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη νομισματική χαλάρωση η οποία θα αναιρούσε πολλά κέρδη που αποκτήθηκαν με κόπο και θα οδηγούσε σε ανάκαμψη του πληθωρισμού», ενώ πρόσθεσε: «Τα σημάδια πίεσης αυξάνονται σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως οι κατασκευές, και η δανειακή δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά.
Θα είναι εξίσου σημαντικό να στραφούμε προς τη νομισματική ομαλοποίηση εγκαίρως, όπως έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αρκετές αναδυόμενες αγορές όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αν δεν γίνει αυτό, θα έθετε σε κίνδυνο την ανάπτυξη και θα κινδύνευε ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο.
«Η άποψή μου είναι ότι οι ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός φαίνεται πιο προσανατολισμένος στη ζήτηση, πρέπει να επικεντρωθούν στους κινδύνους της πρώτης κατηγορίας, ενώ η ευρωζώνη, όπου η άνοδος των τιμών της ενέργειας έπαιξε δυσανάλογο ρόλο, πρέπει να διαχειριστεί περισσότερο τη δεύτερη κατηγορία κινδύνου. Και στις δύο περιπτώσεις, η παραμονή στην πορεία προς μια ήπια προσγείωση μπορεί να μην είναι εύκολη».
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη
Το ΔΝΤ προχωρά σε δύο πλήρεις εκδόσεις του WEO κάθε χρόνο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια ενημερώνει τις προβλέψεις του τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Το τελευταίο ενδιάμεσο WEO αναθεώρησε την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 από 2,1% σε 2,5%, την Κίνα από 5% σε 5,2%, την Ινδία από 6,3% σε 6,7% και τη Ρωσία από 2,2% σε 3%.
Η ευρωζώνη, αντίθετα, είχε λιγότερο ισχυρές επιδόσεις το 2023 απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και η ανάπτυξή της αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,5%.
Παράλληλα, προβλέπει ανάπτυξη 0,5% για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 και 0,6% το 2024 -αμφότερα αμετάβλητα τον Οκτώβριο- ενώ μόνο η Γερμανία από τις κορυφαίες βιομηχανοποιημένες οικονομίες του G7 επιβραδύνεται. Καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να ενισχύσει την καταναλωτική δύναμη, το ΔΝΤ είπε ότι επιδιώκει την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 1,6% το 2025 – πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες.
«Η μείωση της ανάπτυξης το 2025 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντανακλά μειωμένο περιθώριο κάλυψης της ανάπτυξης υπό το “φως” των πρόσφατων ανοδικών στατιστικών αναθεωρήσεων του επιπέδου παραγωγής κατά την περίοδο της πανδημίας», ανέφερε το ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr