«Κινούμαστε σαφώς σε νέο σούπερ κύκλο» υπογράμμισε μιλώντας, χθες, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC. Οι σούπερ κύκλοι ή υπερκύκλοι ορίζονται συνήθως ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής ευημερίας, που συχνά συνοδεύονται από σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά, υψηλά επίπεδα απασχόλησης, αλλά και υψηλές τιμές.
Ο πιο πρόσφατος σημαντικός σούπερ κύκλος που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπενθύμισε ο Oppenheimer. Εκείνος χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση πληθωρισμού και επιτοκίων πριν αρχίσει μία δεκαετία πτώσης του κόστους του χρήματος και του πληθωρισμού καθώς και προώθησης πολιτικών, όπως η απορρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σε εκείνον τον υπερκύκλο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η παγκοσμιοποίηση έγινε ισχυρότερη, σημείωσε ο Oppenheimer. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. «Τα επιτόκια όντως κορυφώθηκαν, αλλά δεν θα τα δούμε μάλλον να πέφτουν τόσο επιθετικά μέσα στην επόμενη δεκαετία όσο τότε.
Βλέπουμε επίσης αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις» εξήγησε.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που εγείρει ανησυχίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι μερικές μόνο από τις γεωπολιτικές χρόνιες, που απασχολούν τις αγορές.
Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού των οικονομικών αποδόσεων, υπάρχουν επίσης δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την μείωση των εκπομπών ρύπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr