Ειδικότερα, για το φυσικό αέριο, τόνισε ότι δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί μια δεύτερη πρόβλεψη, για χαμηλή "πτήση" τιμών, μια και είχε κάνει μια τέτοια εκτίμηση τον Οκτώβριο για το φυσικό αέριο, σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν αναμένει εκπλήξεις. Αποσαφήνισε, δε, ότι “πολύχρωμα τιμολόγια” δε θα υπάρξουν στο φυσικό αέριο μια και είναι μια αγορά με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, λιγότερο σύνθετη από αυτήν του ηλεκτρισμού, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ανά ώρα.
Στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, σε ποσοστό άνω του 5% στον κόμβο TTF, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, που σε εβδομαδιαία βάση είναι σε ποσοστό άνω του +6%.. Η τιμή, σήμερα, κινείται και πάλι κάτω από τα 33 ευρώ/MWh, μετά το χαμηλό διετίας πέριξ των 32 ευρώ/MWh, Tην Παρασκευή τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 34,3 ευρώ/MWh, ενώ τα συμβόλαια για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έκλεισαν στο ίδιο επίπεδο των 34,3 ευρώ και 34,06 ευρώ/MWh.
Ο βασικός λόγος για αυτήν την ανοδική κίνηση του φυσικού αερίου τις προηγούμενες μέρες ήταν η επέλαση του ψύχους στην Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι τιμές ρεύματος
Λόγω και του αερίου, όμως, η Ελλάδα έχει στην χονδρική αγορά, όπου αναμένεται άμεσα να λήξουν τα έκτακτα μέτρα που ελήθφησαν λόγω της κρίσης, (τέλος αερίου στην ηλεκτροπραγωγή, πλαφόν τιμών ανά μορφή παραγωγής κτλ), μια πίεση στις τιμές σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης. Γιαυτό, με βάση τον υπουργό
ΠΕΝ η Ελλάδα έχει μονόδρομο την επέκταση των ΑΠΕ και των δικτύων, ώστε να στήσει αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια.
Οι αιτίες και η θεραπεία
Όπως είπε ο υπουργός
ΠΕΝ η Ελλάδα έχει υψηλός κόστος στη χονδρεμπορική αγορά, γιατί έχει υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εθνικό μείγμα παραγωγής ρεύματος, λιγνιτική παραγωγή με μεγάλες επιβαρύνσεις σε δικαιώματα διοξειδίου άνθρακα, λόγω της χαμηλού θερμοδυναμικού δείκτη των εγχώριων κοιτασμάτων, αλλά και αποτελεί “νησίδα” απομακρυσμένη από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, όπως πχ με την αναβάθμιση της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και έτσι δεν μπορεί αρκούντως να εξισορροπήσει τιμές με αθρόες εισαγωγές, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες έξω.
Πάντως, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κρατήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, λόγω των ΑΠΕ. Ωστόσο, για σήμερα υπάρχει αύξηση λόγω καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 96,60 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 40,56 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 130,10 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,77% σε σχέση με χθες, Κυριακή, που η τιμή είχε διολισθήσει στα 85,66 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ διατηρούν την πρώτη θέση με 43,37%, το φυσικό αέριο ακολουθεί με 38,06% και έπονται οι εισαγωγές με 8,36%, τα υδροηλεκτρικά με 6,06% και ο λιγνίτης με 2,49%.
Αντίστοιχα, υψηλή ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με ποσοστό 63,42%, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο 18,85%, τις εισαγωγές στο 10,17%, τα υδροηλεκτρικά στο 5,68% και τον λιγνίτη στο 0,23%.
Το ίδιο περίπου σκηνικό υπήρξε και το Σάββατο, όπου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 87,96 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 10,44% σε σχέση με την Παρασκευή, που ήταν στα 98,21 ευρώ/MWh. Και το Σάββατο οι ΑΠΕ ήταν με ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα της τάξης του 57,28%, ενώ ακολουθούσε το φυσικό αέριο με 24,38%, οι εισαγωγές με 10,24%, τα υδροηλεκτρικά με 5,72% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή της τάξης του 0,23%.