Η Moody’s έχει προγραμματίσει να αξιολογήσει την Ελλάδα στις 15 Μαρτίου και στις 13 Σεπτεμβρίου, η DBRS στις 8 Μαρτίου και στις 6 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 19 Απριλίου και στις 18 Οκτωβρίου, ενώ η Fitch στις 31 Μαΐου και στις 22 Νοεμβρίου. Η Scope Ratings ξεκινάει αλλά και κλείνει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας το νέο έτος, έχοντας σχεδιάσει τρεις αξιολογήσεις, στις 26 Ιανουαρίου, στις 12 Ιουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως το ερχόμενο έτος ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει στις αγορές περί τα 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,58 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Έτος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023
Η καναδική DBRS ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB (high) με σταθερές προοπτικές. Είχε προηγηθεί η γερμανική Scope Ratings, η οποία όμως δεν ήταν ακόμη αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ όταν είχε δώσει στην Ελλάδα το investment grade. Ειδικότερα, η Scope αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερό outlook, με αιτιολογικό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.
Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, προχώρησε η Moody’s. Πλέον η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της του investment grade από τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος διατηρούσε τη χώρα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Με αυτό τον τρόπο κλείνει η «ψαλίδα» με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και ειδικότερα στο ΒΒΒ- από BB+ (που ήταν μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική), με σταθερό το outlook. Η Fitch ήταν ο τελευταίος οίκος για το 2023, που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+.
Η αναβάθμιση της Fitch ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» ουσιαστικά την πλήρη ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν οι κορυφαίοι διαχειριστές παγκοσμίως. Τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).
Η Bloomberg Index Services θα εισάγει εκ νέου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα υψηλότερα benchmarks του παγκόσμιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αναλυτικά, 17 ομολογιακές εκδόσεις ελληνικού κρατικού χρέους αξίας 73 δισ. ευρώ πρόκειται να εισέλθουν σε δείκτες που προορίζονται για χρέος που διαθέτει investment grade.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr