Λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και των σωρευτικών επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι προοπτικές για το 2024 δεν είναι θετικές, σημειώνει ο οίκος.
Παράλληλα ο οίκος προειδοποιεί πως το επόμενο έτος, η ζήτηση για υπηρεσίες, και ειδικά για ταξίδια, αναμένεται γενικότερα να σημειώσει ταχεία πτώση. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει και τον τουρισμό της Ελλάδας, γι' αυτό και "φρενάρει" η εκτίμηση της ανάπτυξης.
Όσον αφορά την ανεργία, η DBRS αναμένει περαιτέρω μείωσή της τα επόμενα έτη, με υποχώρηση στο 9,9% και το 9,3% αντίστοιχα, για το 2024 και το 2025, από το 11,1%, όπου αναμένεται να κλείσει το 2023. Το 2025, σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται στο 2%.
Γενικότερα, το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη διατηρήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο, ενώ η ανεργία παρέμεινε χαμηλή, τουλάχιστον στις μεγάλες οικονομίες. Κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, συνέχισαν να αναπτύσσονται κοντά στους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ασθενέστερη ανάπτυξη και στην περίπτωση της Γερμανίας, μια ήπια ύφεση. Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν απαισιόδοξες για τις περισσότερες χώρες, με τις ΗΠΑ να αποτελούν την εξαίρεση, καθώς η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αναβαθμίστηκε στο 1,2%.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας, σύμφωνα με τη DBRS. Αν και η Δύση έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός ενέργειας, επομένως η σύγκρουση μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Δεν είναι, επίσης, απίθανο να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών. Σύμφωνα με την DBRS, γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν και από την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα.
Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, παραμένει το ενδεχόμενο για μια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου.
Ωστόσο, τα «ισχυρά» οικονομικά των νοικοκυριών φαίνεται πως μάλλον θα συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της επιβράδυνσης, αναφέρουν οι αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr