2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ
2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ
1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ
Ντομάτες 300 γραμμάρια ( 2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ
Αγγούρι 1 ×0,70 ευρώ
Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ
Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ
Καρότα ( 2 το κιλό ) 1 ευρώ
Πατάτες 1,2 το κιλό
Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ
Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ
Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ
Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ
Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ
Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ
Γλυκά 12 ευρώ
Φρούτα 3 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ
Σύνολο: 147,15.
Ξεκίνησε το “Καλάθι”
Στο μεταξύ ξεκίνησε από την Τετάρτη, το χριστουγεννιάτικο καλάθι στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Το “καλάθι” θα έχει διάρκεια έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 περιλαμβάνει έξι κατηγορίες τροφίμων οι οποίες θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές όλο το διάστημα των εορτών. Περιλαμβάνει, δε, γαλοπούλα, σοκολατοειδή, τσουρέκια, βασιλόπιτες ,αρνί και κατσίκι.
Σύμφωνα με τις τιμές της πρώτης εβδομάδας η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο νωπό αρνί φτάνουν έως και τα 12,55 ευρώ το κιλό, στο νωπό κατσίκι τα 13,79 ευρώ το κιλό, η κατεψυγμένη γαλοπούλα εως 5,99 ευρώ το κιλό ενώ η βασιλόπιττα τα 8,5 ευρώ το κιλό. Σε δηλώσεις του, πάντως, την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο και για αυτό τον λόγο εντάχθηκαν σε αυτό και είδη που περσι δεν υπήρχαν ενώ ισχυρίστηκε ότι φέτος οι τιμές θα είναι ή στα περσινά επίπεδα ή και χαμηλότερα.
Από την πλευρά τους, δε, οι εκπροσωποι των αλυσίδων σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου τους (ΕΣΕ) την Τετάρτη τόνισαν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξομάλυνση στο θέμα των ανατιμήσεων, ωστόσο οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα της περισμένης διετίας. Μαλιστα είπαν οτι δεν προχωρούν άκριτα σε ανατιμήσεις, καθώς υπάρχει η διάταξη για το περιθώριο κέρδους, ωστόσο δηλώνουν αντίθετοι στην παράταση του μέτρου όπως και στο ενδεχόμενο κατάργησης των προσφορών , λέγοντας οτι χρειάζεται εκλογίκευση ώστε να μην υπάρχουν οι ίδιες προσφορές όλο το χρόνο.
Στη "μάχη κατά της ακρίβειας" έρχεται να προστεθεί και το “καλάθι του Άι Βασίλη” από 15 Δεκεμβρίου. Θα περιλαμβάνει παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες που βρίσκουμε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται σε πώληση παιχνιδιών.
Προσφορές
Σημειώνεται, πάντως, ότι με άνοδο της τάξης του 9,5% έκλεισε το 10μηνο του 2023 για το οργανωμένο λιανεμπόριο, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα market view της εταιρείας αναλύσεων Circana, φτάνοντας στα €7,467 δισεκ. ευρώ. Βέβαια οι ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 9μηνο, όπου καταγράφηκε ποσοστό της τάξης του 9,9%. Είναι προφανές πάντως, ότι η αύξηση αποδίδεται στις ανατιμήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε €646 εκατ. περισσότερα έσοδα για τα σούπερ μάρκετ, το φετινό 10μηνο. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος λειτουργίας, λόγω ενέργειας και μισθοδοσίας.
Η ακρίβεια, πάντως, έσπρωξε “τζίρο” στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που ολοκλήρωσαν το 10μηνο του 2023 με ανάπτυξη 11,9%, έναντι 8,7% των επωνύμων, που πάντως τους τελευταίους μήνες “τρέχουν” με υψηλότερες ταχύτητες, διατηρώντας το μερίδιό τους στο 26,2%.
Συνέχεια ακρίβειας
Πάντως, Το σπιραλ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, κύρια σε προϊόντα τροφίμων, με βάση όσα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Κι αυτό την ώρα που τα “χτυπήματα” που αναμένεται να δεχτούν τα νοικοκυριά, το 2024 προέρχονται και από άλλα μέτωπα. Ήδη, οι αυξήσεις, από το νέο έτος των διοδίων, αλλά και η άρση των μέτρων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και η έλευση των νέων τιμολογίων, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής επιστρέφει, έστω και κεκαλυμμένα, δημιουργεί ανασφάλεια.
“Θα είναι πληθωριστική και η επόμενη χρονιά, αλλά όχι με αυτή τη δύναμη” ανέφερε η Δέσποινα Κατσίπη, διευθύντρια πωλήσεων της Circana, μιλώντας, πριν λίγα 24ωρα στο 14ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, ενώ ο Βάιος Δημοράγκας, CEO της NielsenIQ, σημείωσε ότι “οι ακριβές τιμές θα παραμείνουν” αν και “βλέπουμε μια αποκλιμάκωση”.
Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία ερευνών Circana, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις για το 2024 εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023. Ειδικότερα στα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι χαμηλότερες στο +4% (+7,2% το 2023), ενώ η κατηγορία που θα εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση θα είναι τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.), καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο +5,7% από +9,2% το 2023.
Τούτων δοθέντων αναμένεται να επηρεαστούν και οι καταναλωτικές συνήθειες κι έτσι σύμφωνα με την κα Κατσίπη, λόγω πληθωριστικών πιέσεων που θα συνεχιστούν περισσότεροι καταναλωτές «θα μείνουν σπίτι, θα μαγειρέψουν σπίτι, θα καταναλώσουν στο σπίτι» μειώνοντας τις εξόδους τους προς τα καταστήματα εστίασης.
Έτσι, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά στα ταχυκίνητα προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%.
Οι αιτίες των αυξήσεων των τιμών
“Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, θα πέσει αλλά όχι οι τιμές” ανέφερε, επίσης, πριν λίγες μέρες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Πελαγίδη, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως “το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα πέσει ο ρυθμός του πληθωρισμού, που ήδη αποκλιμακώνεται και μάλιστα αρκετά γρήγορα”. Ωστόσο όπως σχολίασε “τα επίπεδα των τιμών δεν θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα οι μισθοί-στην Ευρώπη έχουμε φέτος 6% με 7% αύξηση των μισθών, οι αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, τα ενοίκια, τα κέρδη, όλα αυτά. Για να πέσουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα πρέπει να ληφθούν πίσω όλα. Και τα κέρδη” τόνισε ο κ. Πελαγίδης θέτοντας επί τάπητος, ένα άλλο παράγοντα κομβικό για τον πληθωρισμό, που είναι τα “κέρδη απληστίας”.