Σύμφωνα με report της ελβετικής τράπεζας UBS για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας σημειώσει μεγάλη μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το α’ τρίμηνο του 2021.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το συνολικό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού κορυφώθηκε στο 396% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας, μειωνόταν σταδιακά έως το β’ τρίμηνο του 2023 και είναι πλέον πάνω από 100% χαμηλότερα, από τα προ του κορονοϊού επίπεδα.
Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα αντιπροσωπεύει το 96,6% του ΑΕΠ, έχοντας μειωθεί δραστικά από το peak του 129,7% το β’ τρίμηνο του 2021.
Το χρέος των τραπεζών ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ ή 43,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2023, το οποίο είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και ένα από τα χαμηλότερα, βάσει των υπολογισμών της UBS.
«Στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ είναι το υψηλότερο, οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ ήταν σχετικά μέτριοι (4% και 5,4% ετησίως, αντίστοιχα)», αναφέρει η έρευνα της UBS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr