Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε: «Όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη πηγαίνουν προς το καλύτερο. Δεν σημαίνει αυτό ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα, τα οποία είναι πάντοτε στη ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μια συνεχή βελτίωση και στον πληθωρισμό και στα δημοσιονομικά ελλείμματα. (…) Προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ για του χρόνου, αλλά και στον ρυθμό ανάπτυξης και στην ανεργία. Σε όλα τα μεγέθη που είπατε και προηγουμένως βλέπουμε μια βελτίωση».
«Σίγουρα θα είναι καλύτερος (ο νέος χρόνος) εφόσον δεν συμβεί κάτι εξωγενές, που να μας αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα» σημείωσε ο κ. Λιάργκοβας και πρόσθεσε: «Και μόνο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια πορεία αποκλιμάκωσης και επίσης το ότι θα δοθούν αυξήσεις και στους δημοσίους υπαλλήλους – που μπορεί να φτάσουμε και το 10% – και στους συνταξιούχους, που θα φτάσουν γύρω στο 3%, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα λόγω του ότι θα ενεργοποιηθούν οι τριετίες και θα δοθεί και αύξηση στον κατώτατο μισθό. Όλα αυτά δείχνουν ότι ναι, υπήρξαν τα ζητήματα της ακρίβειας και υπάρχουν ακόμα, αλλά από την άλλη μεριά, ως αντίβαρο σε όλα αυτά υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις και πιστεύω ότι σταδιακά θα μπαίνουμε ολοένα και πιο πολύ σε αυτό τον ενάρετο κύκλο».
Για το αν υπάρχει κίνδυνος διαιώνισης πληθωρισμού, ο κ. Λιαργκόβας είπε: «Δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων ανταγωνισμού στους επιμέρους κλάδους, αλλά θεωρώ ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Να συνεχίσουν να λειτουργούν καλύτερα οι αγορές, έτσι ώστε η αυξημένη κατανάλωση, με τις όποιες αυξήσεις, να μη δώσουν λάθος μηνύματα και διατηρούνται οι τιμές ψηλά. Πρέπει δηλαδή παράλληλα ό, τι έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση να το συνεχίσει και ίσως και να το εντατικοποιήσει».
Αναφορικά με το επικείμενο ρίσκο του προϋπολογισμού, το «sos» για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ ανάφερε χαρακτηριστικά: «Κατά την άποψή μου, πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορεί κανείς να πει αν θα είναι καλύτερα η χειρότερα τα πράγματα. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και θεωρώ ότι η μεγάλη πρόκληση και στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι αυτή η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, του συνόλου των επενδύσεων κατά 15%. Γιατί είναι μεγάλο το άλμα από 7% πάμε στο υπερδιπλάσιο. Εκεί για να γίνουν όλα αυτά τα έργα πρέπει να ανταποκριθεί και η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη, όλοι (…) για να μπορέσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr