Σύμφωνα με το Reuters, ο όμιλος εκτιμά ότι το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει τα 310 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, μία αύξηση άνω του 25% σε «βάθος» 5 ετών και προειδοποίησε ότι μια στροφή προς τον πολιτικό λαϊκισμό θα μπορούσε να ωθήσει το χρέος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.
Ο Emre Tiftik, διευθυντής βιώσιμης έρευνας στο IIF, μέτρησε περισσότερες από 50 εκλογές που έρχονται το 2024, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Τουρκίας και του Πακιστάν. «Εν όψει της αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης και των γεωπολιτικών εντάσεων, οι επικείμενες εκλογές μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για λαϊκιστικές πολιτικές», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κρατικό δανεισμό και τις δαπάνες και να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια στις αγορές», δήλωσε ο Tiftik σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.
Προειδοποίησε επίσης ότι η εξυπηρέτηση του χρέους καταναλώνει ένα αυξανόμενο κομμάτι των εσόδων παγκοσμίως και έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στο Πακιστάν και την Αίγυπτο. Στις ΗΠΑ οι κρατικές δαπάνες για τόκους προβλέπεται να φτάσουν το 15% των εσόδων έως το 2026, από λιγότερο από 10% που είναι σήμερα.
Τα δύο τρίτα της αύξησης του χρέους του περασμένου τριμήνου προήλθαν από τις ανεπτυγμένες αγορές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό σημείωσαν επίσης απότομες αυξήσεις.
Αν και ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ άλλαξε ελάχιστα στο 333%, έφτασε στο 255% στις αναδυόμενες αγορές -32 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την ίδια περίοδο πριν από πέντε χρόνια- λόγω της Ρωσίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Μαλαισίας. Η Χιλή, η Κολομβία και η Γκάνα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στην αναλογία χρέος προς ΑΕΠ.
Το IIF δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο γ’ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι το δημόσιο χρέος σε αθέτηση έφθασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 554 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, περίπου τα μισά από τα οποία είναι ομολογιακό χρέος.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι το βάρος του χρέους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να αυξάνεται σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ, με επιπτώσεις για τα πάντα, από τις εκλογές έως τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. «Με την όρεξη για δάνεια των εταιρειών σε πολυετή χαμηλά εν μέσω αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και αυξημένου γεωοικονομικού κατακερματισμού, οι προοπτικές για τη χρηματοδότηση του κλίματος διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο τα τελευταία τρίμηνα, όπως αποδεικνύεται από μια σημαντική επιβράδυνση στην έκδοση χρέους ESG», αναφέρει το IIF.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr