«Περάσαμε πολλά, αλλά επειδή και εμείς παρά τα λάθη, τις οπισθοδρομήσεις, κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε, τελικά και οι τρεις κυβερνήσεις που συμμετείχαν τότε. Τρία κόμματα μάλλον, έκαναν τελικά αυτό που έπρεπε να κάνουν. Σε αντάλλαγμα πήραμε τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει ποτέ δοθεί σε χώρα στην οικονομική ιστορία. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Τώρα, εδώ και αρκετά χρόνια, ακολουθούμε μία, θα έλεγα, ορθόδοξη, συστημική πολιτική, δημοσιονομική, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, νομισματική βεβαίως επειδή την καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως διαρθρωτική. Νομίζω γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε αυτό που λένε οι ξένοι «international success story», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας σε αισιόδοξο τόνο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πηγαίνουμε αρκετά καλά, όχι τέλεια, όμως με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ορθόδοξη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική μπορούμε να συνεχίσουμε σε μία θετική πορεία.
Θέλοντας να αναδείξει και τα σημεία που μπορούν να βελτιωθούν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε πως βλέπουμε καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κτηματολόγιο και παθογένειες στη δημόσια διοίκηση, ζητήματα τα οποία, βέβαια, αναμένεται να αντιμετωπιστούν άμεσα, αφού «έχουμε άριστους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης» και «θαυμάσιους επιστήμονες».
Όσον αφορά το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι σημαντικό πρόβλημα του κράτους, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και γι’ αυτό «σφίγγουν τα πράγματα». «Φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πρέπει να πάμε λίγο πάνω από 2% για να είμαστε σίγουροι για το μέλλον, να
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε, επίσης, για τον πληθωρισμό, αλλά και τους μισθούς, λέγοντας πως «Η αλήθεια είναι ότι μετά την πανδημία και ειδικά μετά την κρίση την ενεργειακή είχαμε μια εκτόξευση του πληθωρισμού. Εκεί ο μέσος μισθός ίσως να μειώθηκε λίγο, γιατί αυξήθηκε και ο ονομαστικός μισθός και αυξήθηκε, διότι αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός πολύ. Βέβαια, ο μέσος μισθός δεν ανεβαίνει όσο ανεβαίνει ο κατώτατος. Εμείς έχουμε υπολογίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι, όταν ο κατώτατος μισθός ανέβει 10%, ο μέσος μισθός ανεβαίνει 5%. Άρα έχουμε μια σημαντική αύξηση. Από φέτος, όμως, θα αρχίσουν οι πραγματικοί μισθοί να αυξάνονται.», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επανήλθαμε «από το χείλος του γκρεμού» και έχουμε ακόμα δρόμο.
Για το ΑΕΠ, ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα επιστρέψει «σιγά - σιγά», όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα θα πάρει χρόνο. Οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε μεγάλη κερδοφορία, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και υπάρχει σταθερότητα. «Το Δημόσιο έχει ωφεληθεί, ο φορολογούμενος έχει ωφεληθεί.».
Μιλώντας για την κρίση, τόνισε πως «Η κρίση άφησε πίσω της φόβο», γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι το περίφημο Crisis Management Deposit Insurance, δηλαδή Διαχείριση Κινδύνων, Ασφάλιση Καταθέσεων. Ιδού η Ρόδος, πρέπει οι κυβερνήσεις, να το στηρίξουν. Η ελληνική κυβέρνηση το στηρίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης.»
Κλείνοντας, σχετικά με τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Νομίζω ότι στις δέκα προηγούμενες συνεδριάσεις, φτάσαμε το βασικό επιτόκιο, το οποίο είναι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που το Ευρωσύστημα δέχεται από τις Τράπεζες, από το -0,5%, έχουμε φτάσει στο 4%. Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αύξηση.» προσθέτοντας πως «αν ο πληθωρισμός πέσει κάτω από 3%, σ’ αυτό που λέμε, όμως, σε μόνιμη βάση και έχουμε τρόπο να καταλάβουμε τι είναι μόνιμο», υπάρξουν βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις απορροφήσουν τις αυξήσεις, τότε «μπορούμε να σκεφτόμαστε στην αρχή μια μικρή μείωση του βασικού επιτοκίου.».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr