Μιλώντας στη γαλλική Le Monde, ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί ότι «την τελευταία δεκαετία, στόχος μας ήταν να παραμείνουμε στο ευρώ. Φτάσαμε κοντά στην καταστροφή. Ο στόχος της τρέχουσας δεκαετίας για την Ελλάδα είναι να ευθυγραμμιστεί η οικονομία μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας είναι σήμερα μόλις το 68% του αντίστοιχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη χαμηλότερη από τα 27 κράτη μέλη, μόνο μπροστά από τη Βουλγαρία, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αρχίσει να δαπανά περισσότερα. Χρόνο με το χρόνο, θέλει να συνεχίσει να εμφανίζει "πρωτογενές" δημοσιονομικό πλεόνασμα (πριν από την πληρωμή των τόκων του χρέους), το οποίο της επιτρέπει να μειώνει το δημόσιο χρέος της.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα», τονίζει, επισημαίνοντας ότι μετά το μέγεθος της κρίσης που συγκλόνισε την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται 20% κάτω από το επίπεδο του 2007, η ανασυγκρότηση θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση.
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι μόνο προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους μας, αλλά και ένας τρόπος να αποδείξουμε ότι έχουμε διδαχθεί τα μαθήματα του παρελθόντος, ότι έχουμε αλλάξει νοοτροπία και ότι υιοθετούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», αναφέρει ακόμη ο Κ. Χατζηδάκης.
Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κοινωνικές ζημιές είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία βήμα προς βήμα, αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα. «Μειώσαμε τους φόρους, αλλά όχι δραματικά, μειώσαμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, απλοποιήσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και αλλάξαμε τους νόμους για την αγορά εργασίας. Και, στο τέλος της ημέρας, έχουμε σημαντική ανάπτυξη, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αναδιανομής», εξηγεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr