«Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την S&P μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψή μας», αναφέρουν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov.
Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα «BBB-» με σταθερό outlook διαδραμάτισε η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Standard & Poor's αξιολογεί και θέτει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS και ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου 2023 η Fitch.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και τα χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από το «αμερικανικό ιππικό» (Moody's, Standard & Poor's και Fitch), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s.
Η αναβάθμιση αυτή θα επιφέρει την ένταξη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα ομολογιακών δεικτών, με τον αμερικανικό οίκο να αναμένει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αποτελέσει σημαντικό «καταλύτη».
Παράλληλα, το spread των εγχώριων κρατικών ομολόγων σε σχέση με το Bund αλλά και το ιταλικό έχει υποχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη των αγορών στο ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr