Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει αντλήσει από το 2011 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, μιλώντας στο πρακτορείο, ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε ότι τα έσοδα άνω των 5 δισ. το 2024 θα είναι τα περισσότερα που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα μόνο έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό αυτό περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενός αυτοκινητόδρομου με διόδια συνολικού μήκους 658 χιλ.
Δύο άλλες μεγάλες συναλλαγές, η διάθεση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) και η μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Αττικής Οδού, θα βοηθήσουν στην άντληση εσόδων το 2024, είπε ο κ. Πολίτης.
Στόχος της χώρας είναι η εισαγωγή του αεροδρομίου της Αθήνας στο χρηματιστήριο να γίνει το α' τρίμηνο και τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο διαχειριστής AviAlliance, με έδρα τη Γερμανία, κάτοχος μεριδίου 40%, θα αποκτήσει επιπλέον 10% με premium στη τιμή της IPO.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2023, η Αθήνα σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση μεριδίου 67% στο λιμάνι του Λαυρίου και να ζητήσει προσφορές για τις μαρίνες στο νησί της Κέρκυρας και στον Κορινθιακό Κόλπο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά επίσης τρόπους για να αξιοποιήσει τις συμμετοχές της σε εισηγμένες, όπως η Helleniq Energy.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr