Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Εντ Γιαρντένι της Yardeni Research Inc τόνισε ότι «οι γεωπολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή έχουν πολλές φορές οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πετρελαίου και μείωση των μετοχών».
Ο ίδιος, τόνισε ότι «τα πάντα θα κριθούν από το εάν το συμβάν αποδειχθεί παροδικό ή οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο όπως πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
To Bloomberg παρουσιάζει μερικές από τις απόψεις των αναλυτών αναφορικά με το πώς επηρεάζει την κατάσταση στις αγορές ο πόλεμος στο Ισραήλ.
Γκιγιέρμο Σαντος- iCapital
«Οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι αρνητικές για τις χρηματαγορές όσο η σταθερότητα της περιοχής και η επεκτατικότητα του Ιράν δεν συνεχίσουν να επηρεάζουν τις σχέσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Οποιαδήποτε επέκταση της σύγκρουσης σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την τιμή του πετρελαίου και θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις ιδιαίτερα για τη Δύση, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση».
Ανθή Τσούβαλη- State Street Global Markets
«Το timing της σύγκρουσης είναι πολύ κακό, δεδομένων των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ. Μία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της ήδη μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης, η επίδραση της σύγκρουσης δεν ενδέχεται να είναι το ίδιο σοβαρή όσο η ενεργειακή κρίση τοy 1973, με την Σ. Αραβία να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της για την κάλυψη της ζήτησης».
Γιώργος Λαγαρίας- Mazars
«Ο νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η πιθανότητα ενός τρίτου κύματος πληθωρισμού. Η αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα και να υπονομεύσει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Το γεωπολιτικό status quo έχει γίνει όλο και πιο ανισόρροπο τα τελευταία χρόνια, οπότε τα αποτελέσματα αυτής της νέας κρίσης θα μπορούσαν να είναι πιο ανοιχτά από ό,τι οι αγορές θέλουν να πιστεύουν».
Τζον Λάιπερ- Titan Asset Management
«Παρόλο που η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ διαφορετική από τις αρχές της δεκαετίας του '70, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να δούμε μια έντονη αντίδραση από το Ισραήλ που θα ανατρέψει τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και θα μπορούσε να δει τις ΗΠΑ να ενισχύουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, γεγονός που θα οδηγούσε σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της προσφοράς, τα χαμηλά στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και οι ισχυρότεροι από τους αναμενόμενους αριθμούς μισθοδοσίας εκτός του αγροτικού τομέα την Παρασκευή υποδηλώνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων προσδίδει περαιτέρω ώθηση σε αυτή την αφήγηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βραχυπρόθεσμη άνοδο πέρα από αυτό το επίπεδο».
Αντρέα Τουένι- Saxo banque France
«Δεν αναμένω σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Τα γεωπολιτικά ρίσκα είναι, μεν, σημαντικά, δεδομένης και της εξέλιξης της σύγκρουσης ενώ οι αγορές έχουν αντιδράσει. Αν και ενδέχεται να υπάρξει αντίδραση στην αγορά του πετρελαίου, δεν προβλέπω τόσο μεγάλη μεταβλητότητα με αυτή του 1973, αφήγημα το οποίο -όμως- μπορεί να ανατραπεί εάν το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει ευθέως υποδομές του Ιράν».
Γκονζάλο Λάρντιες- Andbank
«Αυτή η κατάσταση θα προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα στις αγορές, με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη να κάνουν ένα βήμα πίσω και τον γεωπολιτικό κίνδυνο να μπαίνει στο επίκεντρο. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια έξαρση της μεταβλητότητας, με το βραχυπρόθεσμο σταθερό εισόδημα να γίνεται και πάλι ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ στους κυκλικούς τομείς θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr