Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου υπογράμμισαν ότι η οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, με την αναπτυξιακή δυναμική να υπερβαίνει των εκτιμήσεων του consensus και της κυβέρνησης.
Το πρώτο εξάμηνο η χώρα αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό, ενώ για φέτος η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 1,3% qoq κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,1% φέτος, το 2024 1% μόλις και το 2025 θα αυξηθεί σε 1,7% Συνεπώς για την περίοδο 2023-2025, η χώρα μας θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όρους ΑΕΠ υψηλότερα από τη ζώνη του ευρώ.
Θετική δυναμική
«Η ελληνική οικονομία απολαμβάνει θετική δυναμική και κάποια υγιή αναπλήρωση μετά τα χρόνια της κρίσης, εντούτοις εμείς εκτιμούμε ότι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα αποτελεί τεράστια πρόκληση. Η έλλειψη μιας συνεπούς μεταρρυθμιστικής πορείας και ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι μια υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά και μια σταθερή δημοσιονομική προοπτική, μπορούν να διατηρηθούν. Από την άλλη, τα στοιχεία των ελληνικών ερευνών εξακολουθούν να μας δίνουν μια σχετικά θετική εικόνα. Το οικονομικό κλίμα και η δυναμική του έχει σαφώς αποκλίνει θετικά από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ», εξηγεί η BofA.
«Όλοι όσοι συναντήσαμε, καθώς και οι επενδυτές που συμμετείχαν στο ταξίδι μας, ανησυχούσαν για την παγκόσμια οικονομία και τα πιθανά σενάρια «προσγείωσης» της οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει αρκετά εκτεθειμένη στις παγκόσμιες αγορές και τα ελληνικά assets μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα «liquidity squeeze» κατά τη διάρκεια ενός ευρύτερου sell off. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, μια ύφεση στην Ευρωζώνη σε ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, θα επηρεάσει επίσης την ελληνική οικονομία», όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Τουρισμός και επενδύσεις
Παρά τις πρόσφατες αντιξοότητες η τουριστική περίοδος του 2023 είναι σε γενικές γραμμές θετική για την Ελλάδα, σημειώνουν παράλληλα οι αναλυτές. Ο εισερχόμενος τουρισμός είναι και θα παραμείνει κλειδί για την ελληνική οικονομία, η πρόσφατη οικονομική υπεραπόδοση δεν συνδέεται μόνο με αυτό.
Το άλλο κύριο συστατικό της ελληνικής ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια των επώδυνων ετών μετά την κρίση του ελληνικού δημοσίου, η Ελλάδα συσσώρευσε ένα βαθύ και επίμονο επενδυτικό χάσμα έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ. Από το 2021-2022, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί χάρη και στην ώθηση της χρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο του NGEU και ορισμένων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr