«Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που φέρνει στα επίπεδα προ του 2012, συντάξεις δικαστών.
Προσθέτουν, όμως, πως «αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τονίζεται.
Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) δικαιώνει τους συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν, οι συντάξεις τους θα πρέπει να επιστρέψουν στο παλιότερο καθεστώς καθώς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Άνοιξε η όρεξη των βουλευτών
Η επίμαχη απόφαση φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη και συνταξιούχων βουλευτών, οι οποίοι θεωρούν πως πλέον υπάρχει δεδικασμένο και φέρονται να ετοιμάζουν προσφυγές. Γι΄αυτό και το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως "δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης", τόσο για τους δικαστές, όσο και για άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις συντάξεις τους, που μειώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων.
Είναι αλήθεια, πάντως, πως η απόφαση άναψε φωτιές στο ΥΠΟΙΚ που έχει ήδη καταρτίσει ένα δύσκολο προσχέδιο προϋπολογισμού και δεν επιθυμεί άλλες εκπλήξεις. Αρκούν οι φυσικές καταστροφές που έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να μπει ξανά σε τροχιά πλεονασμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr