Άλλωστε, ο “πήχης” για το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού για το 2024 πάει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026. Με βάση τους παραπάνω στόχους η δημοσιονομική προσαρμογή θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2026. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 προέβλεπε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως το 2060.
Στο φόντο αυτό, αλλά και με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και δη τις μεγάλες απαιτούμενες επενδύσεις σε Θεσσαλία και Έβρο, το οικονομικό επιτελείο, εν όψει και της σύνταξης του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, “ξεσκονίζει” τα κιτάπια του και αξιολογεί δράσεις, στο φόντο και της κεντρικής στόχευσης, που έχει να κάνει με την προώθηση στοχευμένων μέτρων στήριξης αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης,. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 613 εκατ. ευρώ για το 2024 και σε επιπλέον 411 εκατ. ευρώ για το 2023.
Στο “μικροσκόπιο” τα επιδόματα στους ελεύθερους επαγγελματίες
Με δεδομένο, όμως, ότι οι ανάγκες για δαπάνες, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου είναι μεγάλες, το οικονομικό επιτελείο επαναξιολογεί το πώς επωφελούνται από την πολιτική των επιδομάτων και των επιδομάτων (που αφορουν ενισχύσεις από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας), οι ελύθεροι επαγγελματίες.
Χαρακτηριστική αναφορά, που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, στο Πρώτο Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι από το 2024 “με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα”.
Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν σήμερα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, βασικός στόχος, όπως φαίνεται, είναι μια ριζική παρέμβαση στο όλο πλαίσιο διαχείρισης της συγκεκριμένης ομάδας. Η πρόθεση αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική, που έχει ήδη εξαγγελθεί, για εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι εμφανίζονται να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Όπως εξήγησε χθες ο Χάρης Θεοχάρης “τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 10.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια”. Παράλληλα, σημείωσε ότι: “Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης”.
Σημειώνεται ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, διασφαλίσζουν και μειωμένη φορολογική επιβάρυνση αλλά και συμμετοχή σε δράσεις ενίσχυσης με επιδόματα. Ουσιαστικά, έχοντας χαμηλό εισόδημα, που “κουμπώνει” στα κριτήρια, έχουν πρόσβαση σε επιδόματα όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ενώ με εισοδηματικά κριτήρια υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εγγραφή των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αυτό, βέβαια, επιτυγχάνεται με τη “συμπερίληψη” εξόδων στα “βιβλία” τους, που “κουρεύουν” τα κέρδη. Έτσι, η φορολογική διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του όλου τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί εντάσσεται η αλλαγή των κριτηρίων για παροχή επιδομάτων. Έτσι, στη φετινή “έκδοση” του Επιδόματος Θέρμανσης, για πρώτη φορά μπαίνει το πρόσθετο κριτήριο τζίρου, με όριο έως 80.000 ευρώ ετησίως, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μάλιστα, όπως τονίζεται αυτό είναι το πρώτοι βήμα, ενώ έρχεται, όπως έχει πει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις αρχές 2024 το νέο καθεστώς φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, το βασικό “εργαλείο” για την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων των επαγγελματιών, θα είναι το myData και η επέκταση των πληρωμών με κάρτες.
Μέτρα
Ήδη, βεβαια,, προωθούνται δέκα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα:
-
Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (αφορά 450.000 περίπου επιχειρήσεις). Έτσι θα πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.
-
Καθίστανται μέσα στο 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο! Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών.
-
Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
-
Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
-
Θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Στόχος, να καταργηθεί η δυνατότητα αγοράς ακινήτων με μετρητά, η οποία συντηρεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
1. Αναπροσαρμογή συντελεστών με εφαρμογή του συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ, αλλά με αύξηση της φορολπγίας όταν προσωπικές εταιρείες και νομικά πρόσωπα, έχουν αυξημένους τζίρους.
2. Ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα ήτοι 22% φόρος για όλους.
3 .Το φορολογητέο εισόδημα θα συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος να συνδέεται με τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας. Για παράδειγμα εάν πληρώνει φόρο 650 ευρώ να μην καταβάλλει Τέλος επιτηδεύματος
4. Νέα μέθοδος υπολογισμού του φόρου, με το άθροισμα των στοιχείων για τα έσοδα και τις δαπάνες, να βγαίνει με «έξυπνες» πρακτικές που θα αποκλριουν «μαϊμού» έξοδα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr