Θυμίζουμε πως η ΕΕ παρουσίασε πέντε πηγές χρηματοδότησης από τις οποίες η Ελλάδα, εφόσον κινηθεί σωστά και μεθοδικά μπορεί να αντλήσει ποσό 2,25 δισ. ευρώ.
Η κα. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα πέντε πηγές χρηματοδότησης μέσα από τις οποίες η Ελλάδα συνολικά θα εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τα Ταμείο Συνοχής, που δεν δαπανήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, ενώ θα υπαρξουν κεφάλαια και από το ευρωπαικό ταμείο αλληλεγγύης.
Η τρίτη πηγή χρηματοδότησης είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Από το νέο πρόγραμμα που είναι υπό εξέταση θα δοθούν κονδύλια για δάση και αγροτικές υποδομές.
Υπάρχουν επίσης όπως είπε πόροι 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πόροι από το πρόγραμμα next generation 2. Σαρχές της επόμενης εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο για αναπροσαρμογή αυτών των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιλέξουν νέα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρότι το προτείνει η ΕΕ.
Οι διαχειριστές και το χρονοδιάγραμμα
Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η προεδρία της κυβέρνησης έχουν το βασικό ρόλο για την άντληση των κονδυλίων, με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, να έχει λάβει εξουσιοδότηση να είναι σε διαρκή επαφή με τις Βρυξέλλες. Αυτός θα κάνει τις βασικές συνεννοήσεις και θα δίνει λύσεις σε όποια "κολλήματα" ενδεχομένως παρουσιαστούν.
Ρεαλιστικά για φέτος τα περισσότερα χρήματα που μπορούν να μπουν στα ελληνικά ταμεία για να δοθούν στη Θεσσαλία προέρχονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να λάβει κάποια χρήματα ακόμα και από τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης για να λάβει συνολικά από την ΕΕ περίπου 400 εκατ. ευρώ εντός του 2023.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα έρθουν μέσα στο 2024. Φυσικά, μέχρι τότε θα διατίθεντα χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό. Είναι σχεδόν βέβαιο άλλωστε πως θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός για επιπλέον 600 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα, τόσο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τις πυρκαγιές στον Έβρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στις δηλώσεις που έκανε μαζί με την κα. Φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορές και στον Έβρο, λέγοντας πως χρειάζονται και εκεί ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ρόλο-κλειδί, στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές έχουν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, που έχει αναλάβει το κομμάτι των αποζημιώσεων, αλλά και ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ήδη ασχολείται με την αποκατάσταση στον Έβρο, έχει έδρα στο Μαξίμου και αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος, να σημειωθεί πως τόσο για τον Έβρο, όσο και για τη Θεσσαλία, η κυβέρνηση εξετάζει μία λύση στο μοντέλο της Εύβοιας ορίζοντας Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Το έργο του Σταύρου Μπένου στη βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτυχημένο και ενδεχομένως να αναζητηθούν πρόσωπα κύρους για να αναλάβουν ανάλογο ρόλο στις νέες πληγείσες περιοχές. Στη ΔΕΘ ίσως μάθουμε περισσότερα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr