Τα σημεία της ΚΑΠ που θεωρούνται τα πλέον δυσμενή είναι τα εξής:
- Αύξηση του ελάχιστου ορίου έκτασης που πρέπει να κατέχει ένας παραγωγός για να δικαιούται ενισχύσεις από τα 3 στα 10 στρέμματα. Σημειώνεται ότι τα αγροτικά νοικοκυριά που έχουν κάτω από το αυτό το όριο είναι 220.000.
- Η μεταφορά πόρων από τον Α΄ στον Β΄ πυλώνα και η κατάργηση των μηχανισμών στήριξης των τιμών.
- Η αύξηση του ποσοστού της δυναμικής διαφοροποίησης από 5% σε 13% κλπ.
Tο κείμενο της ΕΕ, σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ υπερβαίνει κατά πολύ τη διαδικασία εξέτασης της πορείας εφαρμογής της ΚΑΠ και ουσιαστικά αποτελεί μια ενδιάμεση νέα Αναθεώρηση.
Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ έχει εφαρμοστεί μόλις για δύο χρόνια και έχει ορίζοντα το 2013 είναι αδιανόητο να υπάρχει μία νέα εφαρμογή το 2009 πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική αναθεώρηση και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καταλήγει η ΓΕΣΑΣΕ.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Αργύρη, που τόνισε ότι η ΚΑΠ «θα φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική αγροτική οικονομία». Σημείωσε ακόμη, ότι «στην ουσία, στόχος της Επιτροπής είναι η περαιτέρω μείωση της στήριξης στην ευρωπαϊκή γεωργία, η μείωση του εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών και η μετακύλιση αυτής της στήριξης στα κράτη-μέλη.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013 συνολικής δημόσιας δαπάνης 5,077 δισ. ευρώ από τα οποία 3,7 δισ. ευρώ (73,01%) θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr