Άλλωστε στο 5% περίπου είναι η άνοδος μέσα σε έναν μήνα των τιμών πετρελαίου, που πλέον καταγράφει τις υψηλότερες τιμές μετά το Νοέμβριο του 2022, με καταγραφές πέριξ των 90 δολαρίων το βαρέλι. Μάλιστα, οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα δεν και οι καλύτερες, μιας και η μείωση της παραγωγής, αλλά και τα ζητήματα με τις δυνατότητες διύλισης, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Βέβαια, με δεδομένες τις «γραμμές» για την πορεία των δημοσιονομικών, που έχει δώσει η Κομισιόν, η όποια απόφαση για επιδότηση στην αντλία θα περάσει από το σχετικό «κόσκινο» με τις τελικές αποφάσεις να εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια αγορά μετά τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας η οποία παρατείνει τη μονομερή μείωση παραγωγής πετρελαίου, και της Ρωσίας, η οποία επεκτείνει τις περικοπές εξαγωγών.
Υπενθυμίζεται, ότι επιπλέον «βάσανο» στις αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση στην αντλία θέτουν τα βάρη από τις πυρκαγιές, την προώθηση ουσιαστικής δασοπυροπροστασίας, αλλά και την παρεπόμενη αντιπλημμυρική θωράκιση που είναι μεγάλα στον προϋπολογισμό, αν και το μέγεθός τους είναι ακόμα νωρίς να προσδιοριστεί.
Το ύψος της ενίσχυσης και οι τιμές
Με βάση, συνεπώς, τα δεδομένα των αναγκών για δαπάνες , εξετάζεται και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, ενώ, λόγω και της τιμής του φυσικού αερίου, αναμένεται να καταργηθεί το κίνητρο για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος διάθεσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με τις πρώτες προβλέψεις να παραπέμπουν σε τιμές εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,50 ευρώ το λίτρο. «Στο πετρέλαιο θέρμανσης φέτος μιλάμε για τιμές που σίγουρα θα είναι πάνω από 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο. Ιδιαίτερα αυξημένη τιμή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, πάλι εν μέσω πολέμου και πάλι είχαμε αυξημένες τιμές στην ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,10 ευρώ με την οριζόντια επιδότηση (σ.τ.σ. χωρίς αυτήν η τιμή διάθεσης στην έναρξη της περιόδου ήταν περίπου 1,35 ευρώ το λίτρο)», ανέφερε στην ΕΡΤ χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ) Νίκος Παπαγεωργίου.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα έλαβαν 1,3 εκατ. νοικοκυριά με το «βάρος» στο, κρατικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ, την χειμερινή περίοδο (2021-2022).
Το ύψος του επιδόματος είχε ανέλθει σε 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.
Σε σχέση με τα κριτήρια ίσχυσαν τα εξής:
- Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
- Περιουσιακά: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Γιώργος Αλεξακης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr