«Οι χώρες βρίσκονται τώρα σε ένα πιο εύθραυστο περιβάλλον. Έχουν χρησιμοποιήσει πολλούς από τους δημοσιονομικούς πόρους τους για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία. Έπειτα έχουμε δυνάμεις που καθοδηγούνται από την πολιτική, τον γεωοικονομικό κατακερματισμό, τις εμπορικές εντάσεις, την αποσύνδεση μεταξύ Δύσης και Κίνας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας σε συνέντευξή του στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Fed.
«Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μεγάλο μέρος του πλανήτη δεν μπορεί να αναπτυχθεί και καλείται να αντιμετωπίσει τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό, αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές δημογραφικές και μεταναστευτικές πιέσεις», επισήμανε.
Ο ρόλος της κινεζικής οικονομίας
Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τόνισε πως είναι πιθανό πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3% ετησίως, πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο 4% το οποίο είχε προκαλέσει η απότομη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, «το παγκόσμιο αναπτυξιακό περιβάλλον έχει γίνει πολύ δύσκολο».
Η Κίνα αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα και μείωση του πληθυσμού της.
Παράλληλα, οι βιομηχανικοί τομείς των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών της Δύσης προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τρόπους οι οποίοι θα εγγυηθούν τη σταθερότητά της σε περίπτωση κρίσης αλλά θα περιορίσουν την αποδοτικότητά της.
Τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικονομολόγοι και ρυθμιστές
To ποσοστό του παγκόσμιου δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ έχει αυξηθεί από το 40% πριν την πανδημία στο 60%, ενώ βρίσκεται σε σημείο που δεν είναι πολιτικά βιώσιμο. Οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με τις μικρότερες χώρες «πνίγονται» από το υπερβολικό χρέος και πρόκειται να αντιμετωπίσουν κρίση.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό εάν ο δανεισμός απομυζήσει τα κεφάλαια τα οποία προσφέρονται στις φτωχότερες χώρες, τόνισε ο καθηγητής οικονομικών του Cornell University, Εσγουάρ Πρασάντ, προσθέτοντας πως «αυτό μας οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση, εάν αναλογιστούμε όλες τις χώρες του κόσμου οι οποίες μεν έχουν το εργατικό δυναμικό αλλά όχι μια σταθερή, ανεπτυγμένη οικονομία».
Η άλλη προπανδημική τάση η οποία έχει επιδεινωθεί είναι ο προστατευτισμός μέσω επιβολής δασμών αλλά και παροχής οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών, δη στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, πολλοί υποστηρίζουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε οδήγησαν στην κατάρρευση του αφηγήματος της παγκοσμιοποίησης και πως το εμπόριο θα δημιουργούσε συμμαχίες και στενές συνεργασίες.
Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, υποστήριξε πως αν και η πανδημία δημιούργησε πληθώρα ασυμφωνιών όσον αφορά την ασφάλεια των εγχώριων αποθεμάτων αγαθών όπως τα φάρμακα και τον υγειονομικό εξοπλισμό, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου εμπορίου ενδέχεται να δημιουργήσει κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr