Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι «βλέπουμε την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά σε δημοσιονομική ισορροπία. Ο δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 154%, πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μείωση από την κορύφωσή του στο 206,3% το 2020».
Όπως τονίζει η HSBC, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τη θετική άποψη της για την Ελλάδα. «Στο προεκλογικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη με μεσοπρόθεσμο στόχο ανάπτυξης 3%, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% έως το 2030. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,4% το 2024. Ο φόρος των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% το 2025 και 30% το 2026, πριν καταργηθεί το 2027 και το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί κατά 1 χιλ. ευρώ σε 10 χιλ. ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά», εξηγεί η τράπεζα.
Ο τουρισμός
Όσον αφορά στην τουριστική αγορά, ο οίκος τονίζει ότι είναι πιθανό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη φέτος. Οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και κατά 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 40%.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό συνέβαλαν περίπου στο 10% του ΑΕΠ το 2019 και περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1% στην αύξηση του ΑΕΠ μόνο μέσω των εισπράξεων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, πέρα από τουρισμό, η HSBC δίνει έμφαση στο ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει υγιής. Όπως τονίζει, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση των μισθών αναμένεται να στηρίξει την κατανάλωση.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την αρχή του έτους. Ο δείκτης μεταποίησης PMI παρέμεινε σε θετικό έδαφος το Μάιο, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει λίγο από την κορύφωση που σημείωσαν το Μάρτιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι.
Η επενδυτική βαθμίδα
Ένας σημαντικός ανοδικός κίνδυνος από την άποψη της αγοράς είναι η πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αναβαθμιστεί σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, σημειώνεται.
Με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, η συνέχιση των πολιτικών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην απέχει πολύ από το να ξανακερδίσει την επενδυτική βαθμίδα της για πρώτη φορά από το 2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr