Συγκεκριμένα, με τη χρήση αλγορίθμων και ειδικών μέσων και τεχνικών, υλοποιούν πολυσύνθετους ελέγχους, συμπληρώνοντας το έργο των ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, που στο παρελθόν εντόπισαν επιχειρήσεις φαντάσματα, με ηλεκτρονικές πωλήσεις διαφόρων προϊόντων, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει έναρξη εργασιών, άνοιγμα βιβλίων, απόδοση ΦΠΑ και καταβολή φόρου εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφή και παρακολούθηση της «κίνησης» λογαριασμών και προφίλ, γίνεται διασταύρωση με δεδομένα δηλωμένων εισοδημάτων, κινήσεων λογαριασμών, συνολικής περιουσιακής κατάστασης, των «πρωταγωνιστών» των stories, ώστε να φανεί εάν υπάρχει «υπόστρωμα» φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ψάχνουν «χαραμάδες» για να αποκαλύψουν ροές «μαύρου χρήματος» και αδήλωτων εισοδημάτων. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια ενώ τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Έτσι υπολόγισε στα 60 δισ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής καθώς μάλιστα καταγράφεται και αύξηση αποταμιεύσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».
Επίσης εξετάζεται εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook , Instagram, Τik Tok κτλ, λειτουργούν ως πεδία εμπορικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή, ως σημεία που αναπτύσσονται διαφημιστικές καμπάνιες αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες εμπορίου, κύρια από influencers. Έτσι, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσπαθούν να αποκαλύψουν περιπτώσεις εκτεταμένης e-φοροδιαφυγής μέσα από αδήλωτες πωλήσεις μέσω των social media προϊόντων και υπηρεσιών.
Μάλιστα, ήδη, από το Φεβρουάριο οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει κι άλλες υποθέσεις σε άλλους κλάδους.
Ταχυμεταφορές, εταιρείες παροχής υπηρεσιών φωτογράφισης, καθαρισμού, εργολάβοι τελετών, ενεχυροδανειστήρια «πιάστηκαν» στη «φάκα» της εφορίας για μη έκδοση ορθών φορολογικών στοιχείων, αλλά και για μια σειρά από άλλες παραβάσεις.
Οι επιχειρήσεις, μάλιστα, αυτές ελέγχθηκαν στοχευμένα από την ΑΑΔΕ ειδικό λογισμικό, με διασταυρώσεις αξιοποίηση των δεδομένων τους στα social media αλλά και λόγω χρήση στοιχείων των ελέγχων, όπως ο τόπος και η διάρκεια παροχής της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα οι ελεγκτές εντόπισαν τη φοροδιαφυγή αξιοποιώντας:
* Καταγγελίες πολιτών
* Έρευνες στο διαδίκτυο,
* Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών
* Επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων
Αναλυτικά απόκρυψη φορολογητέας ύλης εντοπίστηκε σε:
* Υπηρεσίες ταχυμεταφορών
* Ιατρικές υπηρεσίες
* Υπηρεσίες φωτογράφισης
* Τηλεπικοινωνίες
* Υπηρεσίες χώρων στάθμευσης
* Υπηρεσίες καθαρισμού κτηρίων
* Υπηρεσίες εργολάβων τελετών
* Ενεχυροδανειστήρια
* Φροντιστήρια
* Γυμναστήρια
* Καφέ-μπαρ
Το μοντέλο
Στο πλαίσιο αυτό αποκαλύφθηκε και η υπόθεση του μοντέλου – influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο και φόρους της τάξης των 270.000 ευρώ.
Στη περίπτωση αυτή οι ελεγκτές έκαναν μια δουλειά με απόλυτα συστηματικό τρόπο. Στην αρχή εντόπισαν όλους τους λογαριασμούς που διατηρεί η influencer στα social media. Στη συνέχεια ερεύνησαν το προφίλ της, διαπιστώνοντας ότι διέθετε χιλιάδες followers, αλλά και ότι κατείχε σημαντικό ποσοστό σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου με ρούχα και αξεσουάρ. Μάλιστα τα προϊόντα αυτά, τα διακινούσε μέσω των λογαριασμών της στα social media.
Εν συνεχεία οι ελεγκτές, με χρήση ειδικού αλγόριθμου υπολόγισαν τζίρους και βέβαια συνέκριναν με τα δηλωμένα εισοδήματα που δηλώνει στην εφορία τα τελευταία δυο χρόνια και τον τζίρο του e-shop. Τσέκαραν και τις παραδόσεις που έγιναν μέσα από τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε πελάτες διακριβώνοντας ότι υπήρχε υποδήλωση εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις, σε σύγκριση με τις παραδόσεις αγαθών από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Έτσι, από τον έλεγχο για τα δύο έτη, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση αποδείξεων και παραστατικών. Βέβαια η εν λόγω επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ με το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δυο ελεγχόμενες χρήσεις να φθάνει στα 270.000 ευρώ. Βέβαια ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται και σε επόμενες χρήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr