Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, ο οίκος σημειώνει ότι ο ισχυρός τουρισμός, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η πολιτική σταθερότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αισιόδοξη εικόνα.
Έπειτα από αρκετά δύσκολα χρόνια, η ελληνική οικονομία φαίνεται επιτέλους να βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο, σημειώνουν οι αναλυτές της BofA και προβλέπουν ανάπτυξη υψηλότερη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, τονίζουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι ισχυρή. Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και στο μέτωπο των επενδύσεων, έπειτα από το μεγάλο επενδυτικό χάσμα έναντι της Ευρωζώνης που άνοιξε στα χρόνια της κρίσης.
Στο ίδιο πλαίσιο, η πολιτική συνέχεια και σταθερότητα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών. «Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στις φιλικές προς τις αγορές πολιτικές, διατηρώντας μια εποικοδομητική σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αγορές», σημειώνουν.
Τι αναμένει για την επενδυτική βαθμίδα
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας εύθραυστες, αλλά δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν βραχυπρόθεσμα. Έπειτα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 και τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει μια συνετή στάση, ακόμα και σε μια εκλογική χρονιά, η υψηλή ανάπτυξη και η άρση των μέτρων στήριξης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να βοηθήσουν στα βραχυπρόθεσμα σχέδια προσαρμογής.
Όσον αφορά στο χρέος, η Ελλάδα ωφελείται από το γεγονός ότι το 80% των υποχρεώσεών της βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με μέση ωρίμανση κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης. Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί το 2023/24, με το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 2% του χρόνου. Όπως σημειώνει, εάν δεν υπάρξουν πιέσεις, το χρέος θα είναι κάτω από το 160% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, περιμένει την πρώτη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.
Οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, από funds που ακολουθούν τους δείκτες, υπολογίζονται από την BofA στα 16 δισ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια του Ευρωσυστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr