Μας εξήγησε λοιπόν ότι αν κάποιος διαχειριστής βγει από την αγορά και η αγορά ανέβει, θα έχει μικρότερες αποδόσεις έναντι των άλλων που έμειναν μέσα.
Αυτό θα του κοστίσει το μπόνους του, το κύρος του και ενδεχομένως τη θέση του, αφού σε αυτό το πολύ ανταγωνιστικό επάγγελμα, οι τελευταίοι σε απόδοση κάθε χρόνο ουσιαστικά εξαφανίζονται, ενώ οι πρώτοι τα παίρνουν όλα.
Αντίθετα, είπε, «αν ενώ φοβάμαι ότι οι μετοχές θα πέσουν, παραμείνω επενδεδυμένος όπως και οι άλλοι και οι τιμές πράγματι πέσουν, όλοι μας πέφτουμε μαζί.
Συνεπώς εγώ παραμένω στις ίδιες αποδόσεις με τους άλλους και εξηγώ στους μετόχους μου ότι έφταιξε η αγορά και ότι όλοι έπεσαν. Έτσι λοιπόν εγώ δεν χάνω τίποτα. Συνεπώς αποκλείεται να είμαι ο πρώτος που θα πουλήσει, ακόμη και αν πιστεύω ότι η αγορά θα πέσει».
Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα κανείς δεν έβγαινε από το χρηματιστήριο.
Καθώς όμως τα σύννεφα πυκνώνουν, χτίζεται μια μάλλον αρνητική προσδοκία για το μέλλον των αγορών. Εάν κάποιοι μεγάλοι θεσμικοί - όπως πχ η Morgan Stanley αρχίσουν να πουλάνε, τότε θα ακολουθήσουν όλοι μαζί. Διότι ακόμη και στην πτώση, έχει σημασία για τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου και κατά συνέπεια για το μπόνους και το κύρος του διαχειριστήνα πουλήσει σχετικά ψηλότερα από τους άλλους.
Προσοχή λοιπόν σε κάποια «σινιάλα» πωλήσεων, όπως αυτό της αλλαγής θέσης της Morgan Stanley, διότι μπορεί να πυροδοτήσουν πωλήσεις και εκ μέρους των άλλων θεσμικών. Εξάλλου όπως ομολογούν οι ίδιοι, όλοι μαζί αγοράζουν, όλοι μαζί πουλάνε...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr