Πρόκειται για μια δράση ενίσχυσης που φτάνει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που υπόκειται, βέβαια, σε συγκεκριμένα κριτήρια. Την είχε, δε, προαναγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Σκρέκας προκειμένου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης.
Ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, βέβαια, για να “τρέξει” το σχήμα θα πρέπει να αποφανθεί η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επιδότηση τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021, καθώς και ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι με επιστολή της επιστολή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), προς τον υπουργό ΠΕΝ που είχε υπογράψει τον περασμένο Φεβρουάριο, όποτε είχε γίνει γνωστή η πρόθεση για κατάθεση του αιτήματος για ενίσχυση, είχε καταθέσει ενστάσεις.
“Αντί της ανακοινωθείσας τιμής της επιδότησης στο ύψος των 50 ευρώ/MWh, θεωρούμε ότι είναι πλέον σκόπιμο η επιδότηση ανά μήνα προϋπολογιστικά να καλύπτει την επιβάρυνση πλέον των 130ευρώ/MWH ή όποια άλλη τιμή καθοριστεί” αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ παραπέμποντας στο Γερμανικό σχήμα ενίσχυσης” είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων στην εν λόγω επιστολή.
Αντίδραση υπήρξε και για το γεγονός ότι στο σχήμα που είχε περιγράψει ο κ. Σκρέκας όπου για την ενίσχυση οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάντως, μένει να φανεί το ακριβές του σχήματος επιδότησης και το εάν έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος.
Βέβαια, πέρα από τις τεχνικές παραμέτους, υπάρχει και ένα άλλο “αγκάθι”, κι αυτό αφορά τους χρόνους υλοποίησης του όποιου σχήματος. Δηλαδή, ακόμη κι αν εγκριθεί από την Κομισιόν, με συνοπτικές διαδικασίες, θα πρέπει να πάρει έγκριση κι από τη Βουλή και άρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που βέβαια, θα προέλθει από την επόμενη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι την ενίσχυση των βιομηχανιών προτάσσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια οι ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται, ότι, πυρά για τον τρόπο που προσεγγίζει η ΕΕ τα θέματα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εξεπέλυσε, τις τελευταίες εβδομάδες με ένταση και ο πρόεδρος της Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων και επικεφαλής της Mytilineos, Ευ Μυτιληναίος.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στον τύπο χαρακτηρίζει αυτοκτονική την πολιτική της Ευρώπης για τη βιομηχανία και σημειώνει ότι επενδύσεις δισ φεύγουν για ΗΠΑ. Όπως σημειώνει το προσχέδιο που παρουσίασε τον Φεβρουάριο η Επιτροπή κινείται μακράν αυτού του στόχου για θωράκιση της βιομηχανίας, αφού στο κρίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης περιορίζεται σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κράτη – μέλη που δεν διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς.
"Επενδύσεις δεκάδων δις. ευρώ φεύγουν για Αμερική . Εχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα Ευρώπης- Αμερικής , το οποίο ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις",τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux ζητώντας μέτρα για τη στήριξη του βιομηχανικού κλάδου, που όπως λέει, συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr