Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters, που θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου να πετύχει η Ελλάδα τον στόχο της.
Αναλυτές σε διάφορες τράπεζες, οι οποίοι ασχολούνται με το κρατικό χρέος, υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσφατη μείωση στα κόστη δανεισμού, τα ομόλογα της Ελλάδας ήδη διαπραγματεύονται σε επίπεδα, τα οποία θυμίζουν τίτλους επενδυτικής βαθμίδας.
Μην ξεχνάμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στο 3,9%, δηλαδή 50 μονάδες βάσης κάτω της αντίστοιχης της Ιταλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από το 1999.
«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι ήδη αποτιμημένη. Δεν περιμένουμε μεγάλη κίνηση, μετά την αναβάθμιση» σημειώνει ο Ζαν-Κρίστοφε Μασάντο, αναλυτής της BNP Paribas.
Από το βράδυ της Κυριακής, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread σε σχέση με τις γερμανικές αποδόσεις να είναι το χαμηλότερο από το 2021 (137 μονάδες).
Σήμερα, η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση BB+ από τους οίκους S&P και Fitch, ενώ ο πάντα φειδωλός Moody’s δίνει αξιολόγηση Ba3.
H διαφαινόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (απαιτείται μία αναβάθμιση από τον S&P ή τον Fitch), σύμφωνα με το Reuters, θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τη χώρα, η οποία θα επιστρέψει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί ότι η αναβάθμιση είναι πιθανό να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο S&P πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου προηγείται το report του Fitch. Όμως, δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών του Ιουνίου, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.