Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση της Credit Suisse εστιάζει σε δύο σημαντικούς δείκτες:
- Τον δείκτη οικονομικής ευπάθειας (EVI - Economic Vulnerability Indicator), με τον οποίο ουσιαστικά αναδεικνύονται οι προκλήσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη μια οικονομία.
- Τον δείκτη οικονομικής ανθεκτικότητας (ERI - Economic Resilience Indicator), με τον οποίο αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα μια χώρας ώστε να αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις.
Έτσι, αναφορικά με τον πρώτο δείκτη, η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο εμπορικό δίκτυο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αποτελούν τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει και καλύπτει περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου». Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η χώρα «έχει αναπτύξει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία».
Ωστόσο, οι αναλυτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι «αυτές οι εμπορικές σχέσεις έχουν εκθέσει την οικονομία της Ελλάδας σε ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών γεωπολιτικών κινδύνων. Το πιο σημαντικό, είναι η υψηλή συγκέντρωση που παρατηρείται στον κλάδο εξαγωγών και εισαγωγών της Ελλάδας που οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση των προϊόντων της».
Μεγάλη εξάρτηση από τουρισμό, μεταφορές και ναυτιλία
Συνεχίζοντας, η Credit Suisse σημειώνει, σχετικά με τις εμπορικές υπηρεσίες, ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις μεταφορές, που αποτελούν δύο τομείς που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
Η ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, με το εμπορικό ναυτικό της χώρας να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και να αντιπροσωπεύει το 18% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνέβαλε στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας, ιδιαίτερα πετρελαίου. «Η Ελλάδα εμφανίζει επίσης πάνω από το μέσο όρο έκθεση σε κίνδυνο για την υγεία στο δείγμα μας», τονίζουν.
Έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης
Σχετικά με τον δείκτης οικονομικής ανθεκτικότητας, η ελβετική τράπεζα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους δύο κύριους κλάδους της, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης.
Καταλήγοντας, η Credit Suisse τονίζει ότι η κύρια πρόκληση της χώρας όσον αφορά στην οικονομική ανθεκτικότητα έγκειται στη δημοσιονομική της κατάσταση. Ο δείκτης δημόσιου χρέους της, είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, αφήνοντας στην κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως οι κοινωνικές πολιτικές και οι υποδομές.
Δυστυχώς, «η Ελλάδα παρουσιάζει απόδοση κάτω του μέσου όρου και στους έντεκα επιμέρους δείκτες της ERI της Credit Suisse, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr