Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο δημόσιου χρέους, η UBS τονίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σ’ όλη την Ευρωζώνη. Έτσι, πλέον το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε επίπεδα κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προ-Covid επιπέδων αλλά και κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των υψηλών της πανδημικής περιόδου.
Παράλληλα, η Πορτογαλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με το χρέος της να έχει μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021.
Η εικόνα για το χρέος των νοικοκυριών
Όσον αφορά στο χρέος των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτό το κομμάτι, με μείωση κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 45,2% του ΑΕΠ.
Ακολουθεί η Ολλανδία, η οποία βλέπει το χρέος των νοικοκυριών να συρρικνώνεται κατά -2,3 μονάδες, στο 95%. Παρ’ όλα αυτά παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ.
Στο σύνολό του (δημόσιο και ιδιωτικό), το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019). Στην Ελλάδα, το συνολικό χρέος (δημοσίου τομέα, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), διαμορφώνεται σήμερα στο 312,7% του ΑΕΠ, έχοντας κορυφώσει στο 389,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr