Το σύστημα της απλής αναλογικής έχει φέρει μία αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερες εκλογές, στο ενδιάμεσο διάστημα αναμένεται άλλη μία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα από την Fitch Ratings στις 9 Ιουνίου.
Το μεγάλο «ερωτηματικό» που πλανάται, κατευθύνει τους περισσότερους αναλυτές στο να προβλέψουν μία στάση αναμονής από την S&P, παρόλο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν το πρώτο φαβορί για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για μισό «βήμα» προς τα μπρος και συγκεκριμένα για αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει upgrade στο… investment grade, κάτι που δεν είναι μεν πιθανό, αλλά όχι και εντελώς αδύνατο να συμβεί.
Πέρα όμως από το «κομμάτι» της επενδυτικής βαθμίδας, όπως ανέφερε χθες (20/4) και η στήλη του Ανεμοδείκτη, η εν λόγω αξιολόγηση έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη συγκυρία σχετικά με το τι θα αναφέρει η έκθεση της S&P για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τα ζητήματα του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας και της επακόλουθης πολιτικής σταθερότητας ή αστάθειας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Σε κάθε περίπτωση, πιο πολλές πιθανότητες «μαζεύει» το σενάριο να κάνει η S&P την επόμενή της κίνηση στην αξιολόγηση της 20ής Οκτωβρίου. Στο ενδιάμεσο, εκτός της Fitch που προαναφέραμε, την ελληνική οικονομία θα αξιολογήσουν η Scope Ratings στις 4 Αυγούστου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody’s στις 15 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις «μεγάλους» ξένους οίκους, ο οποίος κρατά τη χώρα τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι υπόλοιποι την τοποθετούν μόλις ένα «σκαλοπάτι».
Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες αναλύσεις της JP Morgan και της Goldman Sachs επί της αποψινής ετυμηγορίας της S&P. Στην έκθεση της Goldman, που προηγήθηκε χρονικά, αναφέρεται η αυξημένη πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως η ελληνική οικονομία έχει όλα τα εφόδια για να βελτιώσει τις προοπτικές της. Κάνουν λόγο για «ανθεκτικότητα» και δε θεωρούν εμπόδιο τις επερχόμενες εκλογές. Στον αντίποδα, η JP Morgan χαρακτηρίζει ως «απίθανη» την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Εκτιμά, μάλιστα, πως η ανάκτηση του investment grade θα λάβει «σάρκα και οστά» περί τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr