Λίγο μετά τις αναφορές της JP Morgan, η οποία τοποθετεί για μετά τις εκλογές την αναβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ο ΟΔΔΗΧ κινείται με στόχο την ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης, και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο βασικοί διαπραγματευτές. Επίσης για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου, ώστε να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ κι έτσι να κλείσει ο φετινός εκδοτικό στόχο που έχει τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, εάν υπάρξει πράσινη έκδοση, που μάλλον είναι δύσκολο να γίνει.
Υπενθυμίζεται, αξιολογώντας τη συγκυρία, ο ΟΔΔΗΧ, έχει κινηθεί έγκαιρα για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου που έγινε στις 29 Μαρτίου και του 10ετούς που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.
Σύμμαχός στην προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ είναι και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με την πιθανότητα για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να είναι ισχυρή. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις από τη Eurostat για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την πορεία των δημοσιονομικών το 2022 είναι προγραμματισμένες γι’ αυτή την Παρασκευή 21 Απριλίου.
Το χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων
Από εκεί και πέρα, μετά και την Παρασκευή όπου αναμένεται και η τοποθέτηση της S&P για το αξιόχρεο, όπου ωστόσο δεν αναμένεται κάτι, ο Οίκος Fitch αναμένεται να αποφανθεί στις 9 Ιουνίου, ενώ σειρά παίρνει στις 8 Σεπτεμβρίου ο Καναδικός οίκος DBRS.
Επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, που είναι ο μόνος από τους 4 «μεγάλους» ξένους Οίκους που κρατά τη χώρα μας τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τελευταία για το 2023 είναι η S&P’s στις 20 Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr