Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ «βλέπει» την αποκλιμάκωσή του 2023, στο 4,3% δηλαδή χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,3%, με το ΙΟΒΕ να προβλέπει αύξηση στις επενδύσεις κατά 7,1%. Οι εξαγωγές προβλέπονται αυξημένες κατά 3,2% και οι εισαγωγές κατά 2,6%.
Στους παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία επισημαίνονται η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης, η τόνωση του διεθνούς τουρισμού, οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο, κάτι που προστατεύει την Ελλάδα από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις κρίσεις, ενώ γίνεται ολοένα και πιο «ανοιχτή». Τη μεγαλύτερη ώθηση αναμένεται να δώσουν οι πάγιες επενδύσεις με αύξηση κατά 10%, ενώ και η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% παρά την ακρίβεια.
Επιπλέον, το ΙΟΒΕ αναμένει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 3,2% και τις εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό κατά 2,6%.
Το ΙΟΒΕ προβλέπει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο β' τρίμηνο του 2023, ως μία βασική προϋπόθεση για την πραγμάτωση των ανωτέρων προβλέψεων.
«Καμπανάκι» για τους κινδύνους
Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει για το 2023 η ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ επισημαίνει την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα, τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, τον νέο γύρο ανόδου στις διεθνείς τιμές της ενέργειας στα τέλη του 2023, την αστάθεια στο διεθνές χρηματοπιστωτιό σύστημα, το σταδιακά πιο σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων του Ελλάδα 2.0, μια νέα έξαρση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ακρίβειας και την επιβράδυνση στην κλαδική διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr