«Κλειδί» πάντως για όλη αυτή τη διαδικασία είναι η υγιής δημοσιονομική πορεία της χώρας, όπως καταφαίνεται από σειρά δηλώσεων τόσο διεθνών παραγόντων, όσο και των εδώ αναλυτών.
Το κέρδος
Ωστόσο, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση των εξελίξεων αργά ή γρήγορα, πριν ή μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί,καθώς μάλιστα υπάρχει παραδοχή, ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίσει τις εκλογές, είναι απομειωμένο, δεδομένων των δεσμεύσεων όλων των πλευρών σε σχέση με τα δημοσιονομικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα “Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική” ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: “Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023”. Εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αν όχι μηδενικό και προέβλεψε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο και συνέχισε υπενθυμίζοντας τα capital controls. “Κεντρική άποψη Κάρολου Δαρβίνου είναι ότι επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές και αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα μας δεν είναι το “κακό παιδί” της ΕΕ, αλλά έκπληξη.
“Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.
Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023!” συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Paschal Donohoe δήλωσε “πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος”, προσθέτοντας: “Ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στη σημασία της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης και τόνισε: “Όταν συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση εδώ και καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε… Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό”.
Πάντως πέρα από την προεκλογική ρητορική και τις ένθεν κακείθεν κινήσεις εντυπώσεων, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όσο κι αν στην κοινωνία φαίνεται κάτι μακρινό, αποφέρει σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις, στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος, καθώς το δημόσιο, κατά τι, θα διασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Και βέβαια έγκειται στην πολιτική της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο πού και πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.
Ουσιαστικά, αποτελεί διακύβευμα το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτού του ποσού, ώστε, όπως τονίζουν γνώστες των εξελίξεων, να υπάρξουν αναπτυξιακά οφέλη, να μεγαλώσει η “πίτα” της οικονομίας και να αυξηθεί ο “παρονομαστής” του χρέους, δηλαδή το ΑΕΠ. ‘Ετσι, όπως τονίζεται, θα “πιάσει” τόπο η αναβάθμιση και θα διευκολυνθεί η ύπαρξη ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τους επενδυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr