Άλλωστε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης για τη σύμπραξη της AEGEAN με την καναδική CAE για το το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, η εκκίνηση είναι ενθαρρυνιτκή και βέβαια "πάσει δυνάμει" ήδη από τις αρχές της σεζόν.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής κ. Δημήτρης Γερογιάννης, τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι θετικά με τις πωλήσεις «αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Μάιο ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι σημαντικό πάντως ότι η χειμερινή περίοδος φέτος, για την Αθήνα (σ.σ. που είναι και ο προορισμός που δέχεται και την περισσότερη κίνηση από το εξωτερικό στη διάρκεια της χαμηλής περιόδου) κινήθηκε καλύτερα του αναμενομένου. Η τάση που παρατηρήθηκε μετά τους περιορισμούς της πανδημίας για πιο έντονη την επιθυμία του κοινού για ταξίδια, όπως φάνηκε το 2022, φαίνεται ότι εξακολουθεί και τη φετινή χρονιά».
Για φέτος, να σημειωθεί, ότι η AEGEAN σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου ανήλθε σε 1,67 εκατ. ταξιδιώτες και ήταν αυξημένη κατά 40,5% σε σύγκριση τα επίπεδα του 2022, μία περίοδο κατά την οποία παρέμεναν ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19 στο αεροπορικό ταξίδι. Θετική ήταν και η απόκλιση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, έτους-ορόσημο για τα μεγέθη του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο +1,1%. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 30,9% και 45,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 2% και οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,7%. Συνολικά, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε περίπου 4,5 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 60% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2019.
Πιο αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα περσινά επίπεδα κατά 41,1% και 70,6% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 1,1% και 2,9%, αντίστοιχα. Ως προς τα δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 41.087, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 21,8% σε σχέση με το 2022 και 2,2% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 13,4%, ενώ οι διεθνείς πτήσεις κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 29% σε σχέση με το 2022.
Αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019 ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού σημείωσε ανοδική απόκλιση που διαμορφώθηκε στο 5,1% και ο αριθμός των διεθνών πτήσεων κατέγραψε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,1%, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, με αποτέλεσμα τις ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Σημειώνεται, δε, ότι με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας καλός μήνας για τα νούμερα του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό πτήσεων, ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 895 χιλιάδες έναντι 854 χιλιάδων το 2019 και 735 χιλιάδων το 2022.
Συνάντηση Μητσοτάκη-ΣΕΤΕ
Στο μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2023 και οι στόχοι για ολόκληρο το έτος. Τονίστηκε επίσης ότι τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις-ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Όπως επισημάνθηκε, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας είναι αυξημένη κατά 64,4% σε σύγκριση με τους πρώτους δύο μήνες του 2022 και κατά 2,5% έναντι του 2019, του τελευταίου έτους προ πανδημίας κατά το οποίο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στον τουρισμό. Τονίστηκε ότι σημειώνεται διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αεροπορικές συνδέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο άνοιγμα της Κίνας, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών.
«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της σύσκεψης, τονίζοντας πως «τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό και αυτά ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές να στηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Κοινή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η συνολική αναβάθμιση του προϊόντος μας. Να δαπανούν περισσότερα χρήματα οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας, να μετράμε την επιτυχία της τουριστικής περιόδου όχι μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά κυρίως με το εισόδημα το οποίο οι επισκέπτες αυτοί αφήνουν τελικά στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δύο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για την πρώτη, που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Με την προστασία του περιβάλλοντος, με την προστασία των προορισμών μας, ειδικά κάποιων εμβληματικών προορισμών οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από μεγάλη πίεση και θα πρέπει να σκεφτούμε άμεσα το μέλλον τους, με παρεμβάσεις οι οποίες δεν μπορούν πια να αργούν πολύ».
«Το δεύτερο έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, με τη δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά φυσικά και τις ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται ως προς το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να σχεδιάζουμε από τώρα παρεμβάσεις που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε και τις πολύ μεγάλες δυσκολίες τις οποίες διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια: «Η πανδημία αποτέλεσε μία πρωτοφανή δοκιμασία για τον κλάδο του τουρισμού, πήραμε όμως τολμηρές αποφάσεις οι οποίες δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος στηρίζοντας το brand της Ελλάδος, ανοίγοντας από τους πρώτους, αλλά με απολύτως ασφαλή τρόπο. Και νομίζω ότι δρομολογήσαμε τις περσινές και τις φετινές εξελίξεις ουσιαστικά πριν από δύο και τρία χρόνια, όταν διαχειριστήκαμε -πιστεύω- με μεγάλη επιτυχία και στηρίζοντας τον κλάδο του τουρισμού την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας», σημείωσε.
«Να θυμίσω ότι αυξήθηκε κατά 8% η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη και ανά τουρίστα. Και οι πολλαπλές επενδύσεις που γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα και προγραμματίζει και κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση και στις δημόσιες επενδύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς, είναι τα εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη και του αγροτικού κλάδου και του εμπορικού κόσμου και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και του real estate και της κατασκευής. Μια που 8 στις 10 επενδύσεις πλέον είναι τουριστικού ενδιαφέροντος ή υποδομών για τον τουρισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
«Κεφαλαιοποιώντας το πολύ καλό brand name το οποίο έχει φτιάξει η χώρα, το οποίο ενδυναμώθηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και της πανδημίας Covid και του τρόπου με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020 και συνέχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021 αποτελώντας -σε πολλές περιπτώσεις και με πολλές πρακτικές- και παράδειγμα και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταφέραμε, κεφαλαιοποιώντας αυτή την πολύ σωστή στρατηγική, να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr