Ξεκινώντας, ο οίκος σημειώνει ότι «ενώ η οικονομική ανάπτυξη σταμάτησε στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης προς το τέλος του περασμένου έτους, η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο, φέρνοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 6% το 2022. Η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο οφείλεται στις τεράστιες τριμηνιαίες αυξήσεις της κατανάλωσης και των επενδύσεων».
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα βρεθεί στο 0,8% για να καταγράψει επιτάχυνση στο 2,3% το 2024. Από την άλλη, ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει 169% φέτος και στο 162% το 2024 και το 2025.
«Ευοίωνες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές»
«Ευοίωνες» είναι για τους αναλυτές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, καθώς οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος. Ο τουρισμός έχει υπάρξει ανθεκτικός, παρά την αδύναμη ανάπτυξη στις χώρες που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.
Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποτελεί «σύννεφο» στον ορίζοντας της ελληνικής οικονομίας είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εισαγωγές έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία, ενώ οι εξαγωγές έχουν μείνει στάσιμες. Αυτό μπορεί να αντανακλά το συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης», καταλήγει ο οίκος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr