Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη-μέλη. Επίσης, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την Ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Έτσι, εφόσον επέλθει απόψε συμφωνία, οι τελικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ανώτατο επίπεδο από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις 23-24 Μαρτίου. Να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο του Ecofin, η Προεδρία θα πραγματοποιήσει την εξαμηνιαία συνεδρίαση μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που θα τεθούν όλα τα σχετικά ζητήματα.
Ήδη, βέβαια, η χώρα βαίνει σε λογική επαναφοράς στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” με πλεονάσματα 0,7% από φέτος, αλλά και φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το επίπεδο του 2% από το 2024, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος.
Δαπάνες και πλεονάσματα
Ερώτημα, βέβαια, είναι το εάν θα αποφασιστεί τελικά μια “παλέτα” εξαιρέσεων για κάποιες δαπάνες, όπως έχει ζητήσει και η Αθήνα. Αυτές, πέρα από το ότι έχουν να κάνουν με έκτακτα μέτρα λόγω συγκυρίας, αφορούν επενδύσεις για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την άμυνα. Επίσης ζητούμενο για την Ελλάδα είναι και η σύνδεση των στόχων μείωσης του χρέους με την πορεία ανάπτυξης, αλλά και η διατήρηση του ανώτατου ορίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, αλλά με βάση τις «καθαρές» πρωτογενείς δαπάνες, αυτές που προκύπτουν μετά το συνυπολογισμό εσόδων και τακτικών εξόδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr