Πιο συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 51.7 μονάδες στα μέσα του πρώτου τριμήνου, υψηλότερα από τις 49.2 μονάδες του Ιανουαρίου.
Η ανάκαμψη της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022.
Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλλε η σταθερή αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Φεβρουάριο, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής αποδόθηκαν αρκετές φορές στη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και στην εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν νέα άνοδο των νέων πωλήσεων σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ένα τέλος στο διάστημα συνεχούς μείωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022.
Παράλληλα, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αύξησαν της αγοραστική τους δραστηριότητα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2022, λόγω των αυξημένων νέων παραγγελιών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, τόνισε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν θετικές εξελίξεις σε όλο το εύρος του τομέα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς οι παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση επέστρεψαν σε πλαίσια ανάπτυξης. Η αύξηση της παραγωγής υποστηρίχθηκε από τις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης, καθώς οι εταιρείες επεσήμαναν τη μείωση της αβεβαιότητας και της διστακτικότητας μεταξύ των πελατών. Ενισχυμένος από τις αυξημένες νέες παραγγελίες, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.
Εν τω μεταξύ, οι κοστολογικές πιέσεις εξασθένησαν και πάλι, καθώς οι τιμές των υλικών και άλλων εισροών αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δυόμισι ετών, συμβάλλοντας έτσι στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δαπανών που δέχθηκαν οι κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τις αυξήσεις του κόστους, καθώς ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων παρέμεινε αισθητός».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr