“Με βάση τα στοιχεία της Eurostat του 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη από πλευράς ενεργειακής φτώχειας αφού το 27%των σπιτιών δεν μπορούν να διατηρήσουν ζεστό το σπίτι τους το χειμώνα. Ήδη από το 2016, σχετική μελέτη του ΕΜΠ διαπιστώνει ότι 58% των Ελληνικών νοικοκυριών είναι ενεργειακά φτωχά, το 75% έχουν μειώσει βασικές οικογενειακές δαπάνες για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους υποχρεώσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική πολιτική για την ενέργεια έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς το θέμα της ενεργειακής φτώχειας. Η απεικόνιση του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης αν δεν λάβει υπ’ όψη της και την ικανότητα των πολιτών να ανταπεξέλθουν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα(που ευθύνεται για το 0,19% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια, μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.”
Σχετικά με το κριτήριο, που αφορά την διατήρηση του σπιτιού επαρκώς ζεστό, η ΟΚΕ αναφέρει, ότι “ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 2021 το 6,9% αδυνατούσε να το καταφέρει, τοποσοστό στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσιο: 17,5%. Λιθουανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Ελλάδα καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις όπως φαίνεται στο χάρτη.”
Σχετικά με το κριτήριο, για τους απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η ΟΚΕ αναφέρει ότι “η Ελλάδα διατηρεί το ρεκόρ σε όλη την ΕΕ. Για την ακρίβεια, το 26,3%των Ελλήνων το 2021 είχε απλήρωτους λογαριασμούς. Ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27και στην ευρωζώνη των 19 ανερχόταν σε 6,4%, δηλαδή 4 φορές λιγότεροι απ’ όσοι στην Ελλάδα. Την δεινή θέση της Ελλάδας, την επιβεβαιώνει επίσης η απόσταση που την χωρίζει από τον δεύτερο, την Βουλγαρία, και τον τρίτο, την Κροατία, όπου το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι 19,2% και 15,2% αντίστοιχα. Η Ελλάδα κατείχε τα πανευρωπαϊκά πρωτεία στο ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τα προηγούμενα χρόνια. 2020: 28,2%, 2019: 32,5%, 2018: 35,6%, 2017: 38,5%, κοκ.”Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr