Ειδικότερα, οι αναλυτές του ελβετικού οίκου επισημαίνουν ότι «αυτό που μας κάνει τώρα πιο εποικοδομητικούς για το 2023 είναι οι καταναλωτές, ο προϋπολογισμός και η αναβάθμιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη».
Παράλληλα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «αυτό που κάνει αυτή την υπεραπόδοση της ανάπτυξης πραγματικά ξεχωριστή είναι ότι συνέβη, την ώρα που η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης υπολειπόταν του consensus στις αρχές του 2022 κατά 1,5%, δεδομένων των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Η άποψή μας είναι ότι το 2023 είναι πιθανό να είναι ακόμη ένα έτος όπου το consensus θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξο», εξηγεί η UBS.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος συνοψίζει τους διαφορετικούς παράγοντες που στηρίζουν τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία για το 2023 στην Ελλάδα:
Αρχικά, η χαμηλότερη τιμή της ενέργειας και οι επιδοτήσεις το 2023, πρόκειται να αντιστρέψουν το χάσμα που άνοιξε μεταξύ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2022, γεγονός που θα ωφελήσει το ΑΕΠ του 2023 και τις προοπτικές.
Επίσης, επηρεαζόμενοι κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, οι αναλυτές προβλέπουν πλέον μέσο πληθωρισμό στο 3,3% το 2023, ή 150 μ.β. κάτω από το consensus
Από την άλλη, το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 ήταν κατά 0,5-0,7 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερο από τον στόχο του 1,7% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή, οι χαμηλότερες ενεργειακές επιδοτήσεις και η καλύτερη εκκίνηση του 2023 δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιδόσεις καλύτερες του στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ το 2023). Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει είτε την ταχύτερη μείωση του χρέους ή πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Τέλος, η αναβαθμισμένη πρόβλεψη της UBS για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2023, επιφέρει ένα καλύτερο εξωτερικό υπόβαθρο για την Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr